Srbijansko ministarstvo: Pokrenuta procedura izručenja Sefića!

Radiosarajevo.ba
Srbijansko ministarstvo: Pokrenuta procedura izručenja Sefića!
Iz Ministarstva za pravdu Republike Srbije potvrđeno je za BHRT da su dobili zamolnicu Ministarstva za pravdu BiH za izručenje Sanjina Sefića.

Ministarstvo za pravdu će, prema daljoj proceduri, proslijediti zamolnicu i ostalu dokumentaciju, kada bude dostavljena iz BiH, Višem sudu u Novom Sadu.

Taj sud će potom, kako je saopćeno iz Ministarstva za pravdu Srbije, utvrditi da li su ispunjene sve pretpostavke za izručenje, koje definira Evropska konvencija o ekstradiciji. Nakon što Viši sud u Novom Sadu da svoje mišljenje, ministar za pravdu donosi konačnu odluku.

Prema odredbama međunarodnih konvencija i domaćeg zakonodavstva, lica se ne izručuju automatski, već se cijeni niz pretpostavki svakog konkretnog slučaja, uz poštovanje reciprociteta i uvjeta koji moraju da budu ispunjeni.

“Trajanje postupka ekstradicije nije ograničeno rokovima, ali pritvor jeste i reguliran je unutrašnjim zakonodavstvom svake države, a u Srbiji može da traje godinu dana od lišavanja slobode lica koje se traži”, poručili su za BHRT iz Ministarsva za pravdu Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije