Osuđeni ljekari iz Vranja zbog smrti petogodišnje djevojčice

Radiosarajevo.ba
Osuđeni ljekari iz Vranja zbog smrti petogodišnje djevojčice
Osnovni sud u Vranju osudio je danas na po tri godine zatvora otorinolaringologa Darka Civkanovskog i anesteziologa Slavišu Kanačkog zbog nesavjesnog liječenja Dijane Marinković (5), koja je preminula u januaru 2011. godine tokom hospitalizacije.

S tom presudom izrečena im je i mjera sigurnosti zabrane vršenja ljekarskog poziva i dužnosti od po pet godina nakon izdržane zatvorske kazne.

Oni su osuđeni zbog krivičnog djela - teško djelo protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Ovo je prvostepena presuda, tako da osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo, imaju pravo da se žale Apelacinom sudu u Nišu.

Djevojčica je umrla na dječijem odjeljenju Opće bolnice u Vranju 8. januara 2011. godine nakon gušenja, usljed potpunog zatvaranja disajnih puteva na početnom dijelu grkljana.

Mediji su ranije prenijeli da je nakon prijema u Službu hitne medicinske pomoći djevojčica bez pregleda prebačena na dječije odjeljenje u Bolnicu, a da su roditelji morali da razvaljuju bolnička vrata jer im se kćerka gušila.

U zbrinjavanju petogodišnje Dijane učestvovalo je protero ljekara specijalista, a o smrti je roditelje u 4:45 obavijestio Kačanski.

Prema nalazima i mišljenjima sudsko-medicinskog odbora vještaka iz Niša i Beograda, dvojica optuženih ljekara su nesavjesno liječili djevojčicu, jer nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost djeteta.

Vještaci su također, kako pišu mediji, naveli da ljekari nisu obavili preglede iz domena svojih specijalnosti, da nisu organizovali hitan transport u operacionu salu, zatim da nisu obavili medicinsku intrubaciju zbog osiguranja prohodnosti disajnih puteva niti se pripremili za trahotomiju u slučaju da zbog otoka postupak ne uspije.

Na obdukciji je, kako je navedno, utvrđeno da je Dijana umrla od gušenja, kao posljedice jake upale grla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije