Ispunili mu san: Mladić sa Down sindromom u Puli je proveo dan u ulozi policajca

0
Radiosarajevo.ba
Ispunili mu san: Mladić sa Down sindromom u Puli je proveo dan u ulozi policajca
Foto: Facebook / Luka u ulozi policajca

Povodom svjetskog dana osoba s Down sindromom Policijska uprava istarska ostvarila je dugogodišnju želju mladiću iz Pule i omogućila mu da na jedan dan postane policijski službenik.

Luka Bagarić (25) od malih nogu sanja o tome da postane policajac, prenosi PU istarska na svojim stranicama. Luka nosi tamnoplave hlače, kapu, kabanicu s logom policije i policijski blokić u koji piše kazne roditeljima. Štićenik je Down syndrom centra Pula, završio je ugostiteljsku školu i za sebe kaže da je konobar i policajac.

"Luka voli sve što ima veze s policijom. Za Božić je poželio policijsku majicu pa smo se morali potruditi i pronaći mu promotivne policijske materijale. Bio je oduševljen s kabanicom koju smo mu nabavili i sad jedva čeka da pada kiša pa da ju može nositi. Kad smo mu rekli gdje će provesti dan, od uzbuđenja nije mogao spavati. Ošišao se i obrijao kako bi bio uredan kao pravi policajac", rekla je Lukina sestra Marijana.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Bio u pješačkoj ophodnji, okušao se u kontroli saobraćaja, a radni dan započeo je kod policijskog načelnika.

"Kolega Luka, s nama su danas ovdje rukovoditelji policijske uprave i s obzirom na vaše dobre karakteristike, kolegij načelnika donio je odluku da ćete posebnim rasporednom rada biti u Policijskoj postaji Pula-Pola koja ima najveću problematiku na području Istarske županije. Policijski posao je težak, opasan, odgovoran i human, a mi smo ovdje kako bismo štitili građane. Želim vam dobrodošlicu i nadam se da će današnji dan biti uspješan u policijskom smislu te da neće biti previše zahtjevnih intervencija", rekao mu je načelnik Alen Kabot na početku dana.

Upoznajte Emira, omiljenog konobara: Sve ja mogu sam

Upoznajte Emira, omiljenog konobara: Sve ja mogu sam

Zatim se s kolegama zaputio u Policijsku postaju Pula-Pola, gdje se upoznao sa obavezama koje policijske službe trebaju odraditi na terenu. Nakon toga je s kolegama Anom Osmanović i Alexom Šagijem išao u pješačku kontrolu centrom grada. Luka se okušao i u kontroli prometa te je alkotestirao novinarku koja je pratila njegov radni dan. Test je pokazao 0 promila, a problema s neposlušnim građanima Luka nije imao ni tokom dana.

Upozorio je tek neke građane koji su nepropisno parkirali da na taj način ugrožavaju sigurnost drugih u prometu. Na kraju dana najviše ga je zanimalo, kažu iz policije, je li bio dobar.

"Da, Luka, bio si dobar, a nama je bila čast što si jedan dan proveo u redovima istarske policije", poručili su mu, piše Index hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije