Skandalozan snimak iz Širokog Brijega: Zašto je dječak s Down sindromom isključen iz predstave?

3
Radiosarajevo.ba
Skandalozan snimak iz Širokog Brijega: Zašto je dječak s Down sindromom isključen iz predstave?
Pixabay / Ilustracija

Nakon što se na Facebooku pojavio video snimak iz dječjeg vrtića Trnoružica, iz Širokog Brijega, javnost je po ko zna koji put ogorčena i traži reakciju nadležnih.

Na snimcima koje kruže društvenim mrežama nalazi se Jakov, dječak s Down sindromom. Snimke je objavila dječakova mama.

Na prvoj možemo vidjeti dječaka kojeg je teta u vrtiću odlučila maknuti sa bine za vrijeme trajanja božične priredbe. Dječak je želio sudjelovati u nastupu sa svojim vršnjacima, ali u vrtiću su smatrali da bi mogao smetati ostaloj djeci.

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Heroj s autizmom: Nova pobjeda Slavka Mršovića, kazna zatvora za profesore koji mu nisu dali u školu

Heroj s autizmom: Nova pobjeda Slavka Mršovića, kazna zatvora za profesore koji mu nisu dali u školu

"Božićna predstava,vrijeme blagostanja ljubavi i mira, Jakov i Rita će sudjelovat u božićnoj predstavi, pripremaju se tjednima prije. Tu sam i ja sa strane gledam i čekam svoju djecu. Rita izlazi u skupini sa drugom djecom na pozornicu, Jakova drži teta sa strane i sjede na stolici. Sva druga djeca su na pozornici, obuveni, spremljeni za nastup. Jakov sa strane na teti u papama. Znači, neće mi nastupati, pitam tetu zašto Jakov nije na pozornici - kaže bolje da nije tamo smetati će im. U šoku uzimam Jakova sebi, on plače i pokazuje rukom da želi ići drugoj djeci, pustila sam ga da ide... Ostatak mozete vidjet u videu.

Mene je doslovno duša zabolila, toliku tugu i ogorčenost nisam nikad osjetila. Bolilo me što moje djete koje želi bit sa svojim prijateljima, želi sudjelovati želi se veseliti, nije mu dopušteno. Oduzeto mu je pravo da bude djete, da bude veseli dječak na božićnoj predstavi. Čemu? ZaŠto da ja sad Šutim, zašto da pustim? Zašto im smeta djete koje će plesat? Ruši im ugled vrtića? Šta želite savršenu sliku vrtića, savršenu božićnu predstavu?

Da se razumijemo, ja ne osuđujem tete ni u kojem slučaju, teta samo radi šta joj je rečeno. Jer znam da se sa Jakovom radilo i pripremalo za predstavu. Teta su divne nikad nismo imali problema sa njima. Na žalost, rade kako im se kaže", napisala je majka uz prvi video.

[instagram]https://www.instagram.com/reel/CmZjadVuDey/?utm_source=ig_web_copy_link[/instagram]

Na drugom snimku vidimo dječaka koji sjedi na klupi u garderobi dok priredba još uvijek traje.

"Dok su druga djeca na pozornici, pjevaju, Jakov je na klupi, pleše i čeka da sve završi... Znači da se radilo sa njim, kojim povodom on nije mogao na binu i zašto je skinut sa iste?

Kad sam pitala ravnateljicu zašto Jakov nije sudjelovao rekla je:'Gospođo ako vam se ne sviđa ima jos 10 drugih vrtića idite slobodno!"

Mi idemo naravno,ali nećemo šutit i stavit sve pod tepih, to ne zaslužuje nitko, a najmanje djete od 5 godina", poručila je majka uz drugi video.

O razlogu diskriminacije i uskraćivanju dječje radosti pokušali smo saznati i od Zdenke Zovko, direktorice dječjeg vrtića Trnoružica, ali nam se nije javila na poziv.

[instagram]https://www.instagram.com/reel/CmZpZS3LGIz/?utm_source=ig_web_copy_link[/instagram]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije