Heroj s autizmom: Nova pobjeda Slavka Mršovića, kazna zatvora za profesore koji mu nisu dali u školu

0
Radiosarajevo.ba
Heroj s autizmom: Nova pobjeda Slavka Mršovića, kazna zatvora za profesore koji mu nisu dali u školu
FOTO: Facebook / Slavko Mršević

Nova pobjeda Slavka Mršovića dječaka iz Rudog kojem je osporavano školovanje zbog autizma. Slučaj je dobio sudski epilog, a deset profesora zatvorske kazne. Borba Slavka Mršovića je borba za svako dijete s autizmom i neko bolje društvo u BiH.

Pune tri godine Slavko je dolazio pred školu da bi samo vidio svoje vršnjake jer profesori nisu imali sluha za dječaka s poteškoćama u razvoju. Njegovi roditelji su bili uporni da mu se omogući završetak srednjoškolskog obrazovanja. Za Slavkovu pobjedu glasali su mnogi, a 117 od 119 đaka škole u Rudom potpisalo je peticiju da se Slavko vrati u školu. Dva koja nisu, taj dan nisu bili na nastavi.

Slavki Mrševiću, mladiću s autizmom, nije dozvoljeno da nastavi školovanje

Slavki Mrševiću, mladiću s autizmom, nije dozvoljeno da nastavi školovanje

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Osnovni Sud u Višegradu, po postupajućem sudiji Osmanu Rahmanoviću, donio je presudu kojom su osam profesora srednje škole u Rudom osuđeni na po tri mjeseca zatvora, a pedagog i direktor škole na šest mjeseci zatvorske kazne.

U obrazloženju presude, Sud navodi da su optuženi profesori krivi zbog nesavjesnog postupanja u službi čime su nanijeli štetu učeniku Slavku Mrševiću, djetetu sa smetnjama u razvoju, nisu ga na redovnoj nastavi ocjenjivali, doprinijeli da izgubi status učenika, te proizveli vanredno polaganje razreda u koje Mršević nije redovno išao.

U presudi se dodaje da su prosvjetni radnici kršili odredbe Zakona o pravima djece i ravnopravnom obrazovanju učenika ometenih u razvoju sa ostalim učenicima.

Priča autističnog dječka Slavka Mrševića iz Rudog, ganula je Bosnu i Hercegovinu, a skrenula pažnju obrazovnom sistemu na propuste u procesu inkluzije, piše Ljudski.ba

Osnovni sud u Višegradu presudio je 25.03. ove godine da su "tuženi Srednjoškolski centar Rudo, (kojeg je pohađao Mršević), te Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon jer su brutalno zabranili pohađanje nastave autističnom mladiću", a sudskom presudom naloženo je i da se Slavku Mrševiću "omogući hitni povratak u školu".

Mladić sa Aspergerovim sindromom postao je tako simbol borbe za inkluziju djece sa posebnim potrebama.

“Duboko me obradovala vijest , kad Slavku kažem neće biti srećnijeg čovjeka na svijetu od njega kada čuje. Tri godine smo vodili ovu pravnu bitku. Bili smo suprostavljene strane, nadam se da ćemo od danas biti, kako je to i gđa Trivić rekla, biti partneri da napravimo sve u najboljem interesu Slavka”, kazao je Nenad Mršević, Slavkov otac nakon presude za povratak u školu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije