Slavki Mrševiću, mladiću s autizmom, nije dozvoljeno da nastavi školovanje

J. Ć.
Slavki Mrševiću, mladiću s autizmom, nije dozvoljeno da nastavi školovanje
FOTO: Facebook / Maturirao Slavko Mršević

Slavko Mršević iz Rudog, mladić s autizmom, nije nastavio školovanje za tehničara drumskog saobraćaja u Srednjoškolskom centru u svom rodnom mjestu.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba Slavko čeka septembar kako bi se upisao u neku od škola za obrazovanje odraslih.

Ovo je kazao za portal Radiosarajevo.ba Nenad Mršević, Slavkin otac, koji ističe da će njegov sin nastaviti školovanje najvjerovatnije od septembra ove godine.

Za situaciju Slavka Mrševića odgovorni su i škola i ministarstvo

"Bili smo mišljenja da će škola prilagoditi gradivo Slavku, međutim nismo bili u pravu. Potom smo poslali dopis, što vam može potvrditi i Bojan Bajić (op.a. javni zastupnik Slavke Mršića), jer smo željeli znati kako će njegovo školovanje teći, te da li će mu se priznati prvi razred", priča nam Nenad Mršević.

Međutim, škola ih je odbila a oni su odustali!

"Mnogo je to bilo stresno za Slavka. Stoga smo odlučili napraviti pauzu i vidjeti šta dalje. S obzirom na ljubav prema računarima moguće da će upisati nešto vezano za tu oblast, a možda i neki zanat", govori za portal Radiosarajevo.ba Nenad Mršević.

Podsjetimo, Slavko je sada 19-godišnjak koji ima dijagnosticiran Aspergerov sindrom (visokofunkcionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra) i koji je dospio u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao. Prema stručnim mišljenjima, on je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program.

Javnost se alarmirala nakon što je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravo ući u školu.

Prema riječima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobivao ocjene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Stoga je njegov otac o ovom slučaju obavijestio sve relevantne institucije te podnio tužbu po deset osnova zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje.

Slavko je tada prisustvovao nastavi kao i proslavi mature, ali nije završio ni prvi razred.

Vrijedi napomenuti i to da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu 10. septembra 2019. godine donio historijsku pravomoćnu presudu za diskriminaciju u procesu obrazovanja – KRIVI SU!

Napisao je ovo Bojan Bajić, javni zastupnik učenika Slavka Mrševića.

Škola i Ministarstvo - KRIVI: Historijska presuda u korist dječaka Slavka Mrševića

Naime, kako je tada napisao Bajić, "tuženo Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Javna ustanova Srednjoškolski centar Rudo su pravomoćno proglašeni KRIVIM za: ‘diskriminaciju nad učenikom Slavkom Mrševićem na način da su učeniku na početku 2016/2017.godine bez donošenja ikakvog formalnog akta o tome uskratili pravo da pohađa nastavu (op.a. na način da su direktor i pojedini profesori zabranjivali učeniku da uđe u učionicu, prijetili zvanjem policije, a kasnije i zaključavali vrata od škole), te da su propustili da preduzmu mjere inkluzije učenika sa posebnim potrebama u redovnu nastavu’."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije