Slavku zbog autizma ne daju u školu, ali ga velika IT firma pozvala u posjetu

Radiosarajevo.ba
Slavku zbog autizma ne daju u školu, ali ga velika IT firma pozvala u posjetu
Foto: Symphony / Posjeta Slavka Mrševića

 Mnogi već znaju priču o Slavku Mrševiću, tinejdžeru kojem je već drugu godinu uskraćeno pravo na školovanje u gradiću u kojem živi - u Rudom. 

Slavko je šesnaestogodišnjal koji ima dijagnosticiran Aspergerov sindrom (visokofunkcionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra) i koji je dospio u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao. Prema stručnim mišljenjima, Slavko je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program. Umjesto toga, škola mu je zabranila da pohađa nastavu i odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prijenosa gradiva, njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Analiza Istinomjera / Za situaciju Slavka Mrševića odgovorni su i škola i ministarstvo

Srećom, nisu svi u bh. društvu isključivi kao dio Slavkovog okruženja. 

Jedna od najuspješnijih IT Kompanija u BiH  - Symphony, pozvala je Slavka u posjetu kako bi mu prikazala mogućnosti i perspektive IT industrije. .

"Ljudi s autizmom zasigurno imaju potencijal da ostvare značajan uspjeh u određenim poslovnim oblastima i ključno je pronaći najbolji način da njihove sposobnosti i potencijal dođu do izražaja. Veći broj IT kompanija u svijetu se počeo boriti s problemom pronalaska posla za autistične osobe uz programe koji im pomažu da pronađu posao u IT industriji, a kasnije prate i njihovo razvijanje i napredovanje", rekli su u ovoj kompaniji.

Danas je slavko  sa svojim ocem posjetio firmu, a sudeći po reakcijama zaposlenika, ovo nije i posljednji susret: 

 "Dogovorili smo se da će ponovo doći i posjetiti nas i zaista se nadamo da ćemo vremenom početi malo ozbiljnije raditi sa Slavkom jer trud njegovog oca i njegova volja da uči ne mogu nikog ostaviti ravnodušnim", izjavila je za Radiosarajevo.ba Dalila Zeljković iz kompanije Symphony.  

Tokom posjete, Slavko se upoznao s timom i prostorom Symphonyja, razgovarao s inženjerima, imao zajednički ručak i odigrao nekoliko rundi na Play Stationu. 

Ipak, najviše zanimanja pobudilo je testiranje  ODG naočala  koje kombiniraju VR i AR, mogu funkdionirati kao telefon, a kontrolišu se pokretima glave. 

S obzirom da je slavko iskazao veliki interes za video igrice, uposlenici su mu na kraju darovali Play Station 4.

Mnogo važnija od poklona je činjenica da je na ovaj način pokazano da "drugačija" djeca imaju talente i mogućnsoti koje uz pravilno usmjeravanje mogu biti konkurentne na tržištu rada.  

 

 

Kampanja pod nazivom „Pustite me u školu“ predstavlja najveći i najuporniji individualni protest protiv segregacije u historiji BiH. Slavko još uvijek nije vraćen u školu, ali on i dalje neumorno dolazi do vrata srednje škole i čeka svoj, sada već 3c razred da izađe na veliki odmor kako bi se družio sa svojim društvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije