Rudo / Slavku Mrševiću ispunjena želja, s vršnjacima će ipak prisustvovati maturi

12. 04. 2019. u 16:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Slavko Mršević, mladić iz autističkog spektra iz Rudog kojem je uskraćeno pravo na školovanje, prisustvovat će maturi sa svojim vršnjacima što je bila njegova želja.

To je potvrdila Ministrica prosvjete i kulture  RS Natalija Trivić. 

Samo nekoliko mjeseci u 2015. godini, Slavko Mršević pohađao je Srednjoškolski centar u Rudom. Želja mu je bila obrazovati se za tehničara drumskog saobraćaja.

No san je ubrzo postao noćna mora, Slavko, zbog dijagnoze blagog autizma prvo biva neocijenjen, a potom i izbačen iz škole. Tu počinje agonija i borba porodice Mršević, godinama čekaju poziv, izvinjenje ili rješenje Slavkovog statusa.

Dok njegove kolege završavaju srednju školu, on čeka. Iako je školski odbor dopustio Slavku da se na mjesec dana vrati u školu, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a žurno je tu odluku odbacilo.

“Pronaći najbolje rješenje u interesu djeteta. Odobravam polaganje ispita za 1. razred, može prisustvovati nastavi uz pratnji asistenta, već od ponedjeljka”, kazala je danas ministrica Trivić.

Na sastanku sa ministricom bio je i Slavkov otac.

“Vijest me duboko obradovala. Pod stresom sam. Kad javim Slavku, neće biti srećnijeg čovjeka od njega. Tri godine vodili smo bitku. Bili smo suprotstavljene strane, od sada smo partneri”, naveo je njegov otac Nenad Mršević.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA