Tuzla / Centar za autizam: Za završetak objekta potrebno 550.000 KM

11. 10. 2017. u 16:04:00 Fena

Shares: 0

Grada Tuzla i sve općine s područja Tuzlanskog kantona pojedinačno će učestvovati u projektu izgradnje prvog Centra za autizam u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo rada, socijalne politike i povratka organiziralo je sastanak s predstavnicima Grada Tuzle i svih općina s područja Tuzlanskog kantona (TK), na kojem je dogovoreno da Ministarstvo načini protokol koji će omogućiti općinama da pojedinačno učestvuju u projektu.

U izgradnju objekta, u kojem bi stručni uposlenici skrbili o osobama s poremećajima iz autističnog spektra, a koji je inače projekt Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, Vlada je dosada uložila 300.000 KM.

Kako je rekao ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Zoran Jovanović, nedavno je urađen predračun troškova za nastavak izgradnje.

"Za završetak postojećeg objekta, da bi se završio i bio u funkciji osoba s autizmom, potrebno je 550.000 KM. Posredovanjem naših vanjskih partnera i zahvaljujući "EMAUS" Duje projekt je također ponuđen donatorima iz Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sav novac koji bude stigao za ovu svrhu bit će dobrodošao jer je potrebno ulaganje i u inventar i izuzetno skupe aparate - kazao je Jovanović.

Predstavnici općina podržali su projekt u omjeru naspram vlastite veličine, resursa i snage.

U narednom periodu također je planiran sastanak i s predstavnicima općina iz Republike Srpske koje gravitiraju TK-a, čiji su stanovnici koji imaju probleme u vezi s autizmom pomoć ranije tražili u Tuzli, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove Kantonalnih organa TK.

NEMA KOMENTARA