Upoznajte Emira, omiljenog konobara: Sve ja mogu sam

0
Upoznajte Emira, omiljenog konobara: Sve ja mogu sam
Foto: Anadolija / Emir Brničanin

Pored tekstilne, obućarske i drvne industrije, Novi Pazar u posljednjih nekoliko godina postao je i grad ugostiteljske delatnosti.

Svako gradsko i prigradsko naselje u tom gradu ima po nekoliko kafeterija ili tradicionalnih kafečajnica. U neke od tih lokala Novopazarci odlaze zbog kvalitetne i ukusne kafe ili zbog pristupačnih cena i usluge.

U kafeteriju Multimedijalnog centra mušterije dolaze zbog svega toga, ali najviše zbog Emira Brničanina, mladića sa Down sindromom, koji je postao omiljeni konobar i koji svakom gostu uljepša dan i popravi raspoloženje. 

Ovaj dvadesetogodišnjak zaposlen je u Kulturnom centru Novi Pazar kroz program Nacionalne službe za zapošljavanje. To njemu nije prvo radno iskustvo. Ranije ga je angažovala i turska kompanija iz sektora konfekcije, LC Waikiki, u svojoj prodavnici u Novom Pazaru.

Na novom poslu se, priča Emir, dobro snašao i obavlja ga bez poteškoća.

Kada gost dođe, ja mu poželim dobrodošlicu, kažem bujrum, izvolite i pitam šta želi da pije. Sve ja mogu sam, da spremim kafu, u mašinu da ubacim suđe da se pere, a volim i ja da perem šolje i čaše u sudoperi. Ovaj posao je lijep i hoću ovdje uvijek da radim”, rekao je Emir, omiljeni konobar Novopazaraca.

On ne samo da je omiljen među gostima, omiljena je osoba među 60 zaposlenih u Kulturnom centru. Oni koji znaju šta se krije iza njegovog osmeha, kažu da Emir srećan dolazi na posao, a kući se nakon posla vraća pomalo umoran, ali još veseliji i zadovoljniji.

“Mnogo mi je lijepo ovde, stvarno. Kolege volim, a i oni mene. Svi su dobri prema meni. Radimo zajedno, jer ima puno posla”, kaže Emir.

Pored njega, direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić izborio je sredstva i angažovao je još jednog mladića sa Down sindromom. Ranije je u toj ustanovi bila zaposlena i gluhonijema osoba. Iz te ustanove su za AA kazali kako im nije cilj da Emir i njegovi drugari budu angažovani samo kako bi dobijali platu, već i kako bi se integrisali, sticali radne navike i veštine.

Zadatak svih zaposlenih u toj ustanovi je da stalno pričaju šta osobe sa Down sindromom mogu, a ne šta ne mogu. Dugoročni cilj je otvaranje kafeterije u bašti Kulturnog centra koja će zapošljavati osobe sa Down sindromom. Rukovodstvo Kulturnog centra već radi na tom projektu u saradnji sa Gradskom upravom Novog Pazara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije