Oštra reakcija Jelene Veljače: Sveo je maloljetnicu na seksualni objekt

Radiosarajevo.ba
Oštra reakcija Jelene Veljače: Sveo je maloljetnicu na seksualni objekt
Instagram / Jelena Veljača

Nakon što je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Davor Meštrović izrekao rečenicu "Uživajmo u Mijinim hlačicama" u najavi spota maloljetne Mije Negovetić, oglasila se inicijativa Spasi me i glumica Jelena Veljača. 

Veljača je u grupi na Facebooku objavila post u kojemu zahtijeva izvinjenje državne televizije HRT zbog onog što je Meštrović izjavio u programu. 

"Seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na nacionalnoj televiziji, usmjeren prema MALOLJETNOJ izvođačici Miji Negovetić (17), koja se u javnom prstoru od najmanjih nogu isticala talentom i radom, ne samo da apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvijek održava u strukturama poput htv-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod egidom da htv treba imati i razvojnu, didaktičnu ulogu", napisala je Veljača .

Dodala je da Meštrović ima poziciju moći na kojoj mora pažljivo birati vokabular, ali očito ne shvaća da je mladu, prije svega talentiranu, djevojku sveo na seksualni objekt - i time dao legitimitet svakom muškarcu koji se nj ugleda da učini isto, danas sutra, na ulici, u eteru, u školi, u bilo kojem javnom prostoru.

"I dok osuđujemo takve komentare prema svakoj ženi, posebno je uznemirujuće i moralno nedopustivo da je usmjeren prema maloljetnoj djevojci. U ime inicijative #spasime zahtijevamo ispriku od gospodina Meštrovića, uredništva emisije, te vodstva htv-a jer ovakav diskurs potiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i obiteljsko nasilje", istakla je ona.

Također, zamolila je medije da se uključe.

"S obzirom da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohodio istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju tko vodi i tko pohodi te edukacije, propisane zakonom", zaključila je ona.

Video možete pogledati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije