Srbija ne želi Hrvatskoj vratiti originalnu arhivsku građu nekadašnje NDH-a

Radiosarajevo.ba
Srbija ne želi Hrvatskoj vratiti originalnu arhivsku građu nekadašnje NDH-a
Wikipedia / Arhiv Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije je iznijelo stav da originalna arhivska građa nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske ostaje u posjedu Srbije, dok kopije mogu biti izdane u skladu s dogovorima Vlade Srbije i u skladu sa sigurnosnim procedurama i interesima.

Dnevnik Politika navodi da je dobila taj stav Ministarstva povodom zahtjeva Zagreba da se, preko Komisije za sukcesiju, Hrvatskoj vrati originalna građa koja se odnosi na ustaški režim.

U Ministarstvu odbrane navode da je Vlada Srbije 1. aprila 2010. godine formirala Međuresornu radnu grupu za provođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je zadatak da Koordinacionom tijelu vlade priprema prijedloge u vezi sa zahtjevima država sukcesora u pogledu Državne arhive SFRJ, prenosi Tanjug.

Pravna i fizička lica iz Hrvatske već istraživala tu građu

"Koordinaciono telo vlade do sada nije tražilo zvanični stav od Ministarstva odbrane po zahtevu Republike Hrvatske o potraživanju arhivske građe NDH-a, pa s tim u vezi Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje. Napominjemo, Aneksom D Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji se odnose na arhive, određeni su principi na osnov kojih države naslednice mogu da potražuju arhivsku građu, pa s tim u vezi i mogućnost njihove primenjivosti na fond NDH-a", navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane Politici.

Vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda NDH-a, a sređeno je i obrađeno 555 kutija, za koje postoji sumarni i analitički inventar.

U Ministarstvu odbrane navode da su pravna i fizička lica iz Hrvatske u proteklim godinama istraživala tu građu.

"Teme istraživanja hrvatskih državljana i institucija, udruženja i ustanova odnosile su se, u najvećoj meri, na podatke o domobranima u NDH-a, 'Istorijat 369. pukovnije NDH-a', 'Istorijat i delovanje 4. oružničke pukovnije', 'Vera i nasilje u istočnoj Hrvatskoj i severoistočnoj Bosni 1941-45', 'Prećutane žrtve Drugog svetskog rata i osječno-baranjske županije', 'Središnja Podravina 1941-48', 'Stradanje Roma na području NDH-a za vreme Drugog svetskog rata', 'Maks Luburić' i druge teme", navedeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije