Sud odlučio: Zabranjeno poništiti konkurs za izbor direktora PU FBiH

Radiosarajevo.ba
Sud odlučio: Zabranjeno poništiti konkurs za izbor direktora PU FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porezna uprava FBiH
Općinski sud u Sarajevu donio je privremenu mjeru kojom se zabranjuje poništenje konkursa u vezi s izborom direktora Porezne uprave Federacije BiH, a što je zatražila federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Prema rješenju, sud je privremenom odlukom zabranio da bude poništen konkurs prema kojem je za direktora Porezne uprave FBiH izabran Šerif Isović, odnosno da konkurs ne može biti poništen sve dok traje sudski postupak koji treba utvrditi hoće li biti izvršeno imenovanje najboljeg kandidata prema ovom konkursu.

Inače, već dugo traju problemi u vezi s ovim slučajem, a zbog njega je i Vlada Federacije BiH dosjela u krizu. Vlada već dugo nije zasjedala, te se očekuje razrješenje ove situacije.

Ranije, mediji su pisali kako bi ministrica Milićević mogla zaraditi krivičnu prijavu zbog nesavjesnog postupanja u službi, jer je zatražila poništenje konkursa za izbor direktora PU FBiH iako je, prema mišljenju Agencije za državnu službu FBiH, konkurs proveden u skladu sa zakonom.

Na pitanje novinara zbog čega traži ponavljanje konkursne procedure u slučaju izbora direktora Porezne uprave FBiH, ako je Isović zadovoljio kriterije, ministrica je izjavila da je zabrinuta jer je na konkursu test položio samo jedan kandidat.

"Nema logike. Logika je da kažemo: Hajdemo ponoviti proceduru. Ni prvi ni zadnji put Vlada nije donijela odluku o poništenju nekog natječaja i raspisivanju novog“, dodala je Milićević.

"Logika je personalna percepcija“, odgovorio je ministrici federalni premijer Fadil Novalić. On je stao u odbranu Isovića. Rekao je da stvari ipak trebaju biti u zoni zakona, a ne u zoni logike.

Inače, na čelu Porezne uprave Federaciji BiH od oktobra 2015. godine nalazi se Šerif Isović. Na toj poziciji zamijenio je ranijeg direktora Midhata Arifovića. Funkciju prvog čovjeka Porezne Isović već dvije i po godine obavlja vrlo uspješno, ali kao vršilac dužnosti. To je neka vrsta tehničkog mandata. Agencija za državnu službu FBiH ove godine sprovela je proceduru odabira direktora Porezne, koji treba dobiti četverogodišnji mandat. Jedini kandidat koje je zadovoljio tražene kriterije bio je upravo Isović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije