Novalić: Nema nikakvog razloga za smjenu direktora Porezne uprave

Amil Dučić
Novalić: Nema nikakvog razloga za smjenu direktora Porezne uprave

Šerif Isović, v.d. direktor Porezne uprave FBiH je vrhunski profesionalac i Porezna uprava tokom njegovog mandata kao v.d. direktora zabilježila niz uspjeha. Ušla je u brojna do sada "zaštićena" i javna i privatna preduzeća. Kontinuirano bilježi rast naplate javnih prihoda. U 2017. iznos od naplate javnih prihoda je 4,82 milijarde KM, odnosno 8,15 posto veći u odnosu na godinu ranije. Uprava je postala bitan oslonac Vlade Federacije u borbi protiv sive ekonomije.

Ovo je u intervjuu za Radiosarajevo.ba  izjavio federalni premijer Fadil Novalić komentirajući jučerašnju burnu sjednicu Vlade i zahtjeve SBB -a i HDZ-a za smjenom Isovića.

"Ne postoji nijedan logičan razlog za njegovu smjenu. Dalje, Isović je nakon provedenog konkursa, prema mišljenju Agencije za državnu službu, ispunio uslove za postavljenje na mjesto direktora. Od mene su naši koalicioni partneri tražili da to mišljenje poništim bez ikakvog valjanog razloga. Ja sam dužan osigurati da rad Vlade bude zakonit tako da sam odlučio prekinuti sjednicu da ne izlazimo van okvira koje nam diktira zakon", rekao nam je federalni premijer.

Radiosarajevo.ba: Zašto Finansijska policija ulazi u Razvojnu banku odnosno zbog čega ranije nije došlo do imenovanja izvršnih direktora?

"Vlada Federacije je jučer na sjednici ponovo iskazala opredjeljenost da sve njene institucije, pa tako i Razvojna banka, trebaju poslovati u skladu sa zakonom. S tim u vezi donijela je određene zaključke. Jedan od njih je da se zatraži od Agencije za bankarstvo i Finansijske policije da izvrše uvid u poslovanje Banke. Rezultati njihovog rada će nam pokazati pravo stanje njenog poslovanja.

Što se tiče imenovanja organa upravljanja, postupit ću po zaključku Vlade i čim se steknu uslovi za održavanje Skupštine, zakazat ću je. Ono na čemu sam insistirao i na čemu ću insistirati jeste zakonit rad i zakonito donošenje odluka od strane Nadzornog odbora. Ja nezakonitost u radu Nadzornog odbora Razvojne ne mogu, niti ću podržati. Do sada sam uputio četiri pisma predsjedniku Nadzornog odbora i sve što sam od njega tražio jeste zakonit rad Nadzornog odbora.

Radiosarajevo.ba: Zašto je donesena odluka da nema privatizacije telekoma? Neki su na sjednici zagovarali upravo to?

"Ja već dvije godine neumorno ponavljam da tokom mog mandata neće biti prodaje ni BH Telecoma ni HT Eroneta. Nažalost stalno se pojavljuju neke medijske špekulacije na tu temu pa moram iznova podsjećati da privatizacije neće biti. Najnoviji talas nagađanja je pokrenula dubinska analiza due dilligence koja je jedan od uslova MMF-a. Javnost mora da zna da se ne radi o nikakvoj pripremi za privatizaciju već jedino potragom za načinima kako da unaprijedimo poslovanje telekom operatera da bi donosili više profita i pružali kvalitetnije usluge.

Vlada Federacije je na jučerašnjoj sjednici bila izričita i naši telekomi nisu uvršteni u program Agencije za privatizaciju za ovu godinu. Tačno je da je iz HDZ-a bilo glasova da se BH Telecom i HT Eronet uvrste u program no ja nisam prihvatio ovu inicijativu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije