Čović: Do dolaska Junckera naći zajednički stav oko Izbornog zakona BiH

Radiosarajevo.ba
Čović: Do dolaska Junckera naći zajednički stav oko Izbornog zakona BiH
Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog naroda sabora Dragan Čović obratio se danas javnosti nakon sjednice HNS-a održane u Mostaru.

On je prevashodno govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH koje vidi kao osiguranje legitimnosti izbora člana Predsjedništva, delegata u domove narada i izbora u Mostaru.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji Čović je rekao da je na sjednici zaključeno da je primarni strateški interes hrvatskog naroda euroatlantski put BiH.

"U zadnjih mjeseci bilo je stotinjak sastanaka. Izbori se moraju raspisati 150 dana od održavanja izbora. Imamotri mjeseca do toga. Smatram da postoji dovoljno vremena da se dogovorimo oko minimuma legitimnog preedstavljanja naroda i kada je grad Mostar u pitanju", kazao je Čović.

Naveo je da bi bh. zvaničnici do dolaska predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera trebali pripremiti i predati odgovore na Upitnik.

"Do tada bi trebali znati i imamo li zajednički stav oko Izbornog zakona. Treba riješiti barem minimum pitanja da bi mogli organizirati izbore", kazao je on.

Rekao je i to da postoje institucije koje prave političi pritisak, pa čak i na sigurnosni sistem.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije