Opisao tešku borbu s koronom; "Bez jednog lijeka ostao bi doživotno na kisiku"

3
Radiosarajevo.ba
Opisao tešku borbu s koronom; "Bez jednog lijeka ostao bi doživotno na kisiku"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zagrepčaninu M. M. (59) dva mjeseca nakon prvih simptoma Covida-19 i dva mjeseca od bolničkog liječenja i danas pluća rade s pola kapaciteta, uzima tri različita lijeka i teško se penje stepenicama.

Doktorica mi je rekla da su me spasili kortikosteroidi. Oni su bili ključni u liječenju, da nije bilo medrola, ostao bih doživotno na kisiku”, rekao je za Večernji list ovaj prethodno zdrav muškarac.

Prvo se 6. decembra javio jak kašalj, pa visoka temperatura i otežano disanje, da bi u Kliniku za infektivne bolesti bio primljen 16. decembra s obostranom upalom pluća.

Saturacija mu je bila jako niska i odmah je stavljen na kisik kao srednje težak bolesnik. Od napora jutarnje higijene zasićenost krvi kisikom znatno bi padala, da bi se poslijepodne nakon mirovanja digla, ali bez maske s kisikom nije išlo.

“Prošli četvrtak na kontroli rekli su mi da se popravilo i da su mi pluća funkcionalna 50 posto. Saturacija tj. zasićenost krvi kisikom mi je 92-93%. Izlazim pomalo iz kuće, ali osjećam velik gubitak snage, a najveći problem mi je uspinjanje po stepenicama. To predstavlja ogroman napor, a isto su mi rekli i drugi koji su preboljeli COVID-19. I dalje uzimam medrol, lijek protiv zgrušavanja jer sam imao ugrušak i plućnu emboliju, te lijek kojim se štiti želučana flora”, rekao je M. M. (59).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije