Omicron oluja u Srbiji: Dva dana uzastopno petocifreni brojevi novozaraženih

1
Hina
Omicron oluja u Srbiji: Dva dana uzastopno petocifreni brojevi novozaraženih
Foto: RTRS/Slobodna Evropa / Veliki redovi za testiranje nakon dočeka Nove godine

Srbija u srijedu drugi dan zaredom bilježi petocifreni broj novozaraženih, što su rekordni pokazatelji od početka pandemije, a stručnjaci tvrde da je to izravna posljedica masovnih okupljanja tokom novogodišnjih praznika.

Nakon što su u utorak potvrđena 13.693 slučaja zaraze, najviše od prve registrirane zaraze 6. marta 2021, Ministarstvo zdravstva Srbije u srijedu je izvijestilo o 12.877 novozaraženih.

Redovi pred COVID ambulantama posljednjih dana su sve veći, u utorak su testirana 37.402 uzorka, a danas 33.195, no broj hospitaliziranih je razmjerno mali u odnosu na broj novozaraženih.

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Novi slučaj u BiH: Učenik došao u školu s pištoljem, uhapšena četiri maloljetnika

Na bolničkom liječenju danas je 2.287 pacijenata, od koji su 85 na respiratorima.

Mikrobiolog-virusolog dr. Milanko Šekler ocijenio je da Srbija "još nije dosegnula pik" u novom valu koji je potaknula omicron varijanta koronavirusa, istovremeno upozorivši da su "dijagnostički kapaciteti ograničeni i zagušeni", a COVID ambulante također.

U ponedjeljak je samo u Beogradu bilo oko 8.000 pregleda, a tokom noći još 700 pregleda.

Epidemiolog dr. Zoran Radovanović, koji je ranije upozoravao da treba odustati od masovnog dočeka Nove godine u Beogradu, a bila su organizirana dva, tvrdi da je to bilo "masovno ubistvo s predumišljajem". Dovodeći u sumnju službene rezultate o broju oboljelih i umrlih, Radovanović naglašava da je u Srbiji tijekom pandemije izgubljeno suviše života i da bi se sad netko "morao isprsiti i preuzeti odgovornost".

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić javno se pohvalio da je u Beogradu tokom novogodišnjih praznika prošlo oko 100.000 ljudi iz zemlje, regije i svijeta.

Srbija je, s oko 6,9 milionastanovnika, dosad testirala ukupno 7.515.129 uzoraka i registrirala 1.386.114 zaraženih, a od početka pandemije službeno su potvrđene 12.984 žrtve korone, što je stopa smrtnosti od 0,94 posto.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Mirsad Đerlek navodi da se dosad u Srbiji prvom dozom cijepilo više od 3,32 miliona ljudi, potpuno je vakcinisano 3,2 miliona, dok je treću dozu primilo 1,75 miliona punoljetnih građana. Đerlek tvrdi da "ako ima nešto dobro u aktualnom valu zaraženih omicron sojem virusa, jest to što samo dva posto novooboljelih bude hospitalizirano".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije