Crni rekord u Srbiji: Petocifren broj zaraženih koronavirusom za dan

3
Radiosarajevo.ba
Crni rekord u Srbiji: Petocifren broj zaraženih koronavirusom za dan
Foto: Miguel Gutierrez Jr. / Ilustracija

Omikron - novi soj koronavirusa koji dominira Srbijom, svoju snagu pokazao je ni desetak dana po dolasku u ovu zemlju.

Danas su zabilježeni neki crni rekordi u Srbiji vezani za koronavirus. Ova zemlja zabilježila je petocifrenu brojku novozaraženih osoba - 13.693. Rekord je zabilježen i u broju testiranih za 24 sata - 37.402.

To je najveći broj pozitivnih uzoraka za 24 sata u Srbiji do sada. Prethodni je bio na Badnji dan, u četvrtak, kada je zabilježeno za dan 9.122 novih oboljelih.

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Za dvije godine, koliko je koronavirus prisutan u Srbiji, ova zemlja nije zabilježila više od 10.000 zaraženih za dan, sve do danas. Prethodni rekord u broju oboljelih bio je 28. septembra 2021. godine, u toku četvrtog talasa kada je Srbijom "vladao" delta soj. Tada je za dan korona potvrđena kod 8.467 testiranih.

Taj četvrti talas, koji je najduže i trajao, pamtiće se i po crnim rekordima na koje su s vremena na vrijeme ukazivali i radnici pogrebnih preduzeća. U tom talasu zabilježen je najveći broj preminulih od koronavirusa za dan.

Crni rekord, najgori za ove dvije godine, oboren je 7. novembra prošle godine. Za dan je bitku sa COVID-om 19 izgubilo čak 69 osoba.

Trenutno u srbijanskim bolnicama se nalazi 2.229 pacijenata koji su hospitalizovani zbog COVID-19 i taj broj se, na sreću, znatno ne mijenja što ohrabruje doktore, koji se nadaju da će tako i ostati, piše Telegraf.rs.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije