Određen pritvor Aleksandru Jovičiću: Govorio je ružno i o Srebrenici

3
Radiosarajevo.ba
Određen pritvor Aleksandru Jovičiću: Govorio je ružno i o Srebrenici
Foto: G. Srdanov/Ras Srbija / Uhapšen u Beogradu

Predsjedniku općine Palilula, Aleksandru Jovičiću, Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana, prenose srbijanski mediji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je sudu da odredi pritvor predsjedniku beogradske općine Palilula i funkcioneru SNS-a, kao i za još sedmoro osumnjičenih u vezi sa nelegalnom gradnjom na toj općini.

Jovičić se sumnjiči da je utjecao na odgovorno lice za inspekcijske poslove u Općini Palilula, da dalje utječe na građevinske inspektore, da zloupotrebom položaja omogućava izgradnju objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora za navedene objekte protivpravno prisvojio velike sume novca.

Hapšenje Jovičića potvrdio je narodni poslanik i član predsedništva SNS-a, Vladimir Đukanović.

"Ništa ne predviđam jer svako je nevin dok se suprotno ne dokaže, ali imajte na umu da je u vrijeme vlasti SNS-a uhapšen član predsedništva SNS-a i to dok obavlja funkciju predsjednika teritorijalno najveće općine u Beogradu", objavio je Đukanović na društvenim mrežama.

Također, zbog sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su građevinski inspektori M. M., Z. R., Đ. R., Z. P., G. P. i D. L. dok se, pored navedenog, osumnjičeni G. P. i D. L. terete i za krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

Inače, Jovičić je rođen je 1987. godine u Srebrenici. Završio je Tehničku saobraćajnu školu. Kako se navodi u njegovoj biografiji, od 2008. do 2011. bio je na Visokoj poslovnoj školi u Beogradu. U izbornim listima kao zanimanje navodi diplomirani ekonomista.

U politiku je ušao 2008. godine. Nakon parlamentarnih izbora, održanih u martu 2014. godine, postao je narodni poslanik na listi Srpske napredne stranke.

O odrastanju u Srebrenici, govorio je u jednom davnom intervjuu 2016. godine za Nedeljnik.

“Moja prva asocijacija na Srebrenicu su rat i nepravda koja je tim ratom naneta srpskom narodu i svim ljudima u gradu u kome sam se rodio. Ne volim da mislim o Srebrenici jer taj rat sam, iako sam bio četvorogodišnji dečak doživeo kao dvostruku tragediju. S jedne strane, zbog ratnih strahota i stradanja ljudi, a sa druge, doživeo sam da mi je upravo taj rat razorio porodicu”, govorio je svojevremeno Jovičić.

Tada je ispričao i kako je njegova majka ostavila porodicu kada je izbio rat.

“Moja majka koja je druge vere, zbog pritiska sredine i mržnje prema Srbima koju je tada politika u Bosni nametala svima koji nisu muslimani, ostavila nas je i nije želela da dođe sa nama u Srbiju. Ja pre verujem da nije smela iz straha za svoju porodicu u Bosni, ali to na kraju nije ni bilo važno. Ostao sam bez doma i moj otac i baka sa mnom u naručju i sa dve torbe u koje smo spakovali ceo život, došli su 1991. godine u Beograd. Od tada živim u Borči i zavoleo sam je kao da sam se tu rodio”, ispričao je Jovičić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije