Moja adresa Srebrenica uputila poziv OHR: Zaustaviti protivzakonito djelovanje Vlade RS

1
Fena
Moja adresa Srebrenica uputila poziv OHR: Zaustaviti protivzakonito djelovanje Vlade RS
Foto: Prtscr/radiosarajevo.ba / Inicijativa "Moja adresa Srebrenica"

Odbornici Koalicije 'Moja adresa: Srebrenica' neće učestvovati u budućim nelegalnim sjednicama Skupštine opštine Srebrenica koje saziva potpredsjednik Skupštine opštine, s obzirom da skupština nije konstituirana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom opštine Srebrenica, ističu iz ove koalicije.

Odbornici srpskih stranaka su na nastavku jučerašnje sjednice Skupštine opštine Srebrenica, kako se navodi, nastavili raditi suprotno pozitivnim zakonskim odredbama.

"Protivzakonit rad je po našim informacijama usmeno odobren od strane Ministarstva za lokalnu upravu i samoupravu RS-a, čime je potvrđeno opredjeljenje politike u Srebrenici i RS-u, kao i ono na šta smo i ranije upozoravali, a to je potpuna eliminacija Bošnjaka iz političkog života.

Ovog puta se otišlo i korak dalje, izabrani odbornici srpskih stranaka poduprijeti od strane Vlade RS-a, onako kako to njima odgovara 'konstituišu' skupštinu, rade i donose odluke, grubo kršeći zanonske propise i procedure, jer cilj opravdava sredstvo, da se ne poštuju ni zakoni ni procedure ako se ima jasan cilj eliminirati Bošnjake iz društvenog i političkog života u Srebrenici", navodi se u saopćenju Koalicije 'Moja adresa: Srebrenica'.

Stoga, "pozivaju OHR i međunarodnu zajednicu da zaustave protivzakonito djelovanje Vlade RS u Srebrenici i prema narodu nad kojim je počinjen zločin genocida".

Također, pozivaju srpske političke stranke da se vrate u okvire zakona i Statuta opštine Srebrenica, da se vrate dijalogu sa Bošnjacima i dogovoru koji će definirati odnose kroz izmjene Statuta opštine, što će u konačnici dugotrajno doprinjeli stabilizaciji i napretku Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije