Odluka zemlje iz regiona: Iako je epidemija prošla, nigdje bez maske

Fena
Odluka zemlje iz regiona: Iako je epidemija prošla, nigdje bez maske
Foto: EPA-EFE / Slovenija

Iako je epidemija COVID-19 u Sloveniji nakon dva i po mjeseca završena, mogućnost drugog vala zaraze i dalje je stvarna opasnost pa se građanima preporučuje da uza sebe uvijek imaju masku, rekli su u ponedjeljak vladini dužnosnici.

Imati masku na licu i dalje je obvezujuće u zdravstvenim ustanovama, pri posjeti domu za starije osobe i u javnom prijevozu, no imati masku uvijek uz sebe nova je realnost na koju se treba priviknuti, rekao je glasnogovornik Vlade za koronakrizu Jelko Kacin.

Masku na licu treba nositi ondje gdje nije moguće osigurati fizičku udaljenost od 1,5 metra. Zaštitari mogu zabraniti ulazak u trgovinu osobama koji je ne nose, kao i vlasnici ugostiteljskih objekata gostima, a poslodavci je mogu propisati kao obveznu mjeru za radnike.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar upozorio je da vrijeme do mogućeg novog vala zaraze treba iskoristiti za jačanje potrebnih kapaciteta u zdravstvu, na temelju iskustava tokom epidemije.

Kacin je rekao da je pri kraju izrada popisa desetak zemalja Evropske unije čijim bi se državljanima u Sloveniju omogućio bez obaveze samoizolacije, karantina ili potvrde da nisu zaraženi COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije