"Odavde je krenuo voz smrti 671": Obilježena 27. godišnjica zločina Vojske RS

Anadolija
"Odavde je krenuo voz smrti 671": Obilježena 27. godišnjica zločina Vojske RS

Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava danas su u Beogradu ponovili zahtjev državi Srbiji da preuzme odgovornost za zločin u Štrpcima, koji se dogodio prije tačno 27 godina.

Na današnji dan 1993. godine, iz voza broj 671, na relaciji Beograd-Bar, u stanici Štrpci na 230 kilometara od Beograda, pripadnici oružane formacije "Osvetnici" Vojske Republike Srpske oteli su 20 putnika nesrpske nacionalnosti. Otete su pretukli, zatim ubili u baraci kod Višegrada i bacili u Drinu.

Zbog toga su danas u Knez Mihajlovoj ulici u 15.48 časova nevladine organizacije podsjetile na zločin u Štrpcima, tako što su raširili transparente: "Odavde je krenuo voz smrti 671", "Pamtimo zločin u Štrpcima 27.02.1993-27.02.2019", "Oteti i ubijeni", a potom imena ubijenih među kojima su bili i Fikret Memetović, Esad Kapetanović, Rifet Husović, Nijazim Kajević.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava Srbije izjavio je novinarima da organizacije danas "još jednom zahtijevaju bolji pristup pravdi".

"Tražimo da država Srbija preuzme odgovornost za ovaj zločin, obzirom na to je da je državni vrh počevši od Slobodana Miloševića, Dobrice Ćosića i još više od 10 visokih funkcionera državnih bezbjednosti, vojske i policije znao da će se ovaj zločin dogoditi. Za to su postojale i krivične prijave koje su nažalost neprocesuirane i na Tužilaštvu za ratne zločine je da nastavi da istražuje o tome i da ovom društvu objasni šta se tu desilo, kao i porodicama žrtava", naveo je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije