Od ponedjeljka popuštanje mjera u Hrvatskoj, evo šta se otvara

0
Radiosarajevo.ba
Od ponedjeljka popuštanje mjera u Hrvatskoj, evo šta se otvara
Print Screen / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na sjednici Vlade Republike Hrvatske u uvodnom obraćanju kazao je kako je broj novozaraženih koronavirusom u padu i u skladu s tim stupaju na snagu mjere popuštanja ograničenja. 

"Što se tiče mjera ograničenja. Mi smo pratili razvoj situaciju i rekli smo da će nam referentni trenutak biti sredina veljače", kazao je Plenković i naznačio kako će odobriti nekoliko odluka koje su popuštanje uz veliku dozu opreza.

Mjere se odnose na to da se od ponedjeljka, 15. februara ugostiteljima omogući prodaja kafe za van, otvaranje teretana "da se omogući djeci nastava u školi za strane jezike. Otvaranje kladionica, automat klubova i casina uz ograničenja za konzumaciju pića", rekao je Plenković.

"Nastavit ćemo pratiti dinamiku novozaraženih i funkcioniranje hrvatskog gospodarstva", dodao je.

Plenković je najavio i da će 1. marta biti vrijeme za slijedeću analizu učinka mjera. Tada će se eventualno ići na novo popuštanje.

Danas je EK objavila projekcije prognoza, a to je da je procjena rasta na razini EU povećena na 6,3 posto. Za Hrvatsku je poboljšana na 8.9 posto, što je kako je kazao utjecalo na treći kvartal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije