Hrvatska: Nakon što su potvrđena tri slučaja, još osam zaraženih britanskim sojem

1
Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Nakon što su potvrđena tri slučaja, još osam zaraženih britanskim sojem
Foto: Prtscr/Telegram.hr / Alemka Markotić

Alemka Markotić govorila je o prva tri potvrđena slučaja britanskog soja korone u Hrvatskoj.

Kazala je da je otkriveno još osam novih slučajeva britanskog soja u Hrvatskoj. Ako tih osam slučajeva bude potvrđeno na dodatnom testiranju, s tri već potvrđena to će biti 11 slučajeva britanskog soja u Hrvatskoj.

Pozitivni nalazi su proizašli iz nasumičnih testiranja koja su se provodila u drugoj polovini januara.

"Jučer su potvrđeni prvi slučajevi britanskog soja koronavirusa", rekla je Alemka Markotić i dodala:

"Sekvenciran je 61 uzorak. I HZJZ ima preliminarne rezultate za oko osam bolesnika, izvijestit će o tome. Što se tiče potvrđenih uzoraka, jedan je muškarac star 50 godina, zatim dijete od oko tri i pol godine koje je imalo gastrointestinalne probleme te treći je muškarac od 34 godine."

Još više zabrinjava to što je u gotovo trećini nasumičnih uzoraka iz Hrvatske pronađen britanski soj.

"Preliminarne informacije govore da od 28 pozitivnih uzoraka koje smo poslali u Španjolsku još osam pripada tom novom soju. Čekamo još potvrdni test. Tih osam su iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada. Nemamo još epidemiološke podatke o tim slučajevima, sada se radi prikupljanje podataka o tim ljudima, tek smo jučer dobili informacije", rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

Kazao je kako je više potvrđenih slučajeva iz dječje populacije.

"Važno je prvo detektirati postojanje istog i epidemiološko postupati. Čitava Europa je na oprezu. Ovo je prilika da još jednom pokažemo odgovorno ponašanje. Naš oprez je stvorio dobru podlogu za novu borbu. Morat ćemo kao i do sad balansirati između blažih i strožih mjera", rekao je Beroš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije