Obučavani za nerede u Moldaviji: Navodno otkriveno ko organizuje ilegalne vojne kampove u BiH

3
Radiosarajevo.ba
Obučavani za nerede u Moldaviji: Navodno otkriveno ko organizuje ilegalne vojne kampove u BiH
Facebook/Screenshot / Obučavali se za nerede

Moldavija je javno upozorila kako se na teritoriju Bosne i Hercegovine i Srbije i u Rusiji u ilegalnim kampovima obučavaju skupine za izazivanje nereda u Moldaviji.

Kako otkriva portal Direktno u iduća dva mjeseca na području Srbije organizira se pet posebnih kurseva/obuka za buduće plaćenike.

U okviru organizacije EBSSA (European Bodyguard & Security Service Association) koja pruža usluge osiguranja, usluge tjelohranitelja i edukacije budućih vojnika-plaćenika, provode regrutiranja novih potencijalnih plaćenika i u oktobar i novembar predviđaju u Srbiji pet kurseva u trajanju od tri do 14 dana, a cijene se kreću od 900 eura do 5500 eura (do 11000 KM).

Prosječna plaća u ruskim paravojnim jedinicama u Ukrajini kreće se, navodno između dvije i tri tisuće eura (do 6.000 KM)

Crna Gora traži izručenje opasnog kriminalca, BiH učestvovala u njegovom hapšenju

Crna Gora traži izručenje opasnog kriminalca, BiH učestvovala u njegovom hapšenju

Ista organizacija, inače, dio kurseva za buduće plaćenike provodi i u Meksiku i Jordanu.

Obuka podrazumijeva upotrebu različitih vrsta oružja, taktičke vještine, ponašanje u borbi, pripremu za gerilsku borbu, ali s naglaskom na metode ruskih specijalaca i ruske tajne službe. Među predavačima ima najviše i bivših ruskih specijalaca.

Sama organizacija EBSSA osnovana je 2014. godine u Italiji, sjedište joj je u Srbiji, u Nišu, odakle je i srpska najpoznatija vojna jedinica s kojom su u balkanskim ratovima plašili protivnike - tzv. "niški specijalci", a ima svoje podružnice u Libanonu, Kazahstanu, Meksiku, Indiji i Španjolskoj.

U Nišu se, podsjetimo, nalazi i ruski centar ili, tzv. ruska vojna baza, koju nazivaju "Srpsko-ruskim humanitarnim centrom". Pozive za sudjelovanje u treninzima, nakon kojih će polaznici biti u potpunosti opremljeni za ratovanje, objavljuju i na svojoj Facebook stranici, na kojima se mogu pronaći fotografije i snimke s dosadašnjih treninga.

AK Operator course in South Africa 🇿🇦 ‼️Attention last spot available ‼️ Upcoming course ✅️ 04th - 05th October...

Posted by EBSSA International on Tuesday, September 24, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije