Ministarstvo sigurnosti tvrdi da su izvještaji o kampovima u BiH izmišljotina: 'Namjerno to rade'

7
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo sigurnosti tvrdi da su izvještaji o kampovima u BiH izmišljotina: 'Namjerno to rade'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Ministarstvu sigurnosti BiH je demantovalo i odbacilo navode koji se odnose na navodnu obuku moldavskih državljana u BiH.

Tvrde da nisu stigli nikakvi zvanični upiti od moldavskih vlasti, niti da su im dostavljeni bilo kakvi dokazi koji bi potvrdili navedene tvrdnje.

“Spominjanje Bosne i Hercegovine u ovom kontekstu očigledno je pokušaj manipulacije u jeku uzavrele političke kampanje u Moldaviji, koja 20. oktobra bira predsjednika Republike. Posebno ističemo da se Bosna i Hercegovina namjerno stavlja u ovaj kontekst jer je država koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Zbog toga je pogodna određenim centrima za plasiranje ovakvih konstrukcija na njen račun”, saopćeno je iz Ministarstva.

Čeka se odluka: Ibro Berilo ostaje u pritvoru?

Čeka se odluka: Ibro Berilo ostaje u pritvoru?

Naglasili su da je stav Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine neutralna politika.

Ministarstvo sigurnosti ne bi tolerisalo i neće tolerisati pojave bilo kakvih kampova za obuku, ma za čije interese radili. Sama činjenica da su ovakvi medijski navodi posljedica političkih interesa i kampanje, a ne postojanja bilo kakvih kredibilnih informacija o umješanosti Bosne i Hercegovine u rušenje stabilnosti Moldavije, potvrđuje da je riječ o pokušaju destabilizacije međunarodnih odnosa.

Moldavija: Uhapšene četiri osobe koje su u BiH i Srbiji obučavane za pripremanje nemira

Moldavija: Uhapšene četiri osobe koje su u BiH i Srbiji obučavane za pripremanje nemira

Ministarstvo poziva sve medije i nadležne organe na odgovorno izvještavanje i verifikaciju informacija prije objave, kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija koje mogu imati negativne posljedice po međunarodne odnose”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Policija u Moldaviji uhapsila je četiri osobe osumnjičene da su planirale narušavanje ustavnog poretka tokom referenduma o pristupanju Evropskoj uniji, a koji su navodno prošli obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Osumnjičeni su dio grupe od više od 100 osoba koje su trenirane za izvođenje gerilskih aktivnosti, a obuka je uključivala pravljenje eksploziva i upravljanje dronovima.

Moldavske vlasti sumnjaju da je cilj bio destabilizacija zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije