Hrvatska / Objavljen snimak policajaca kako bez znački oduzimaju mobitele migrantima

23. 01. 2020. u 11:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 178

Organizacije koje se bave pravima izbjeglica i migranata sve češće upozoravaju na svjedočanstva da hrvatska policija onima koje ulovi otima mobitele, novac i druge dragocjenosti te ih izbacuje iz Hrvatske, piše Index.hr.

Ovaj portal je dobio i snimku akcije policije u vozu koji je 17. januara ove godine vozio iz Siska za Zagreb. Iz snimke je vidljivo da je policajac migrantima oduzeo tri mobitela, bez ikakvog otpora migranata jer su na takav postupak hrvatske policije već bili spremni, navodi Index.hr.

„Sad samo pazi da ti tu ne izađu“, čuje se kako jedan policajac govori kolegi dok u ruci drži tri zaplijenjena mobitela.

„Znali su koliko migranata ima u vlaku i točno gdje će ih naći. Na stanici u Velikoj Gorici ušli su u vlak, a strojovođa je zatvorio sva vrata osim onih na koja su policajci ušli. Jedan migrant nije bio u vagonu u tom trenutku pa su ga otišli tražiti u ostatku vlaka“, rekao je za Index putnik iz tog voza. Taj putnik je potajno snimao policijsko postupanje.

Na snimci se vidi da policajci, suprotno pravilima, nemaju kape, što je manji prekršaj zbog kojeg policajci budu kažnjeni oduzimanjem 200 kuna s plaće, ali nemaju ni istaknute značke na uniformama, a po zakonu su ih dužni imati da bi ih se u svakom trenutku moglo identificirati.

„Nakon intervencije zatražio sam jednog od policajaca da mi da svoj broj značke, što je odbio. Bio je jako grub, rekao mi je: 'Tko si ti? Ne miješaj se. Što hoćeš?', i poslao me da sjednem na svoje mjesto“, kazao je putnik. 

Snimku policijske akcije u vozu možete pogledati OVDJE.

Policijska uprava zagrebačka poslala je odgovor koji prenosimo u cijelosti pa možete sami procijeniti odgovora li ono što svojim očima vidite na snimci njihovim tvrdnjama, piše Index.hr.

„Po dolasku vlaka na kolodvor u Velikoj Gorici, prvo stajalište, pola sata kasnije, policijski službenici Policijske postaje Velika Gorica doista su potvrdili početnu informaciju i ulaskom u vlak utvrdili da se radi o pet stranih državljana bez dokumenata. Iste su izveli iz vlaka radi daljnjeg postupka u policijskoj postaji gdje je utvrđeno da se radi o nezakonitim migrantima, državljanima Maroka“, navodi se u odgovoru policije.

„S obzirom da osobe tijekom postupka nisu izjavile namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, a niti su zatražile liječničku pomoć, policija je poduzela mjere za osiguranje njihovog povratka. Prilikom privođenja osoba, policijski službenici su osobama oduzeli sve predmete pogodne za ozljeđivanje koje su imale kod sebe, zbog sprječavanja tako nečega (ozljeđivanja sebe ili druge osobe), a što je uobičajeni postupak“, poručila je zagrebačka policija.

Mislili da su migranti: Hrvatska policija otela nigerijske studente i poslala ih u BiH

Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati...............

„Nakon što je postupak okončan, oduzeti predmeti su vraćeni osobama. Policijski službenici postupali su isključivo sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima (čl. 30., 31. i 59.) kao i Pravilniku o načinu policijskog postupanja (čl. 2., 55. i 67.) te su bili uredno odjeveni u službene odore sa službenom jaknom koja na sebi nema mjesto predviđeno za službenu značku, ali se tada službena značka uredno stavlja na pojas, što su oni i imali. Napominjemo da nitko od putnika im se nije obraćao ili tražio broj službene značke“, stoji u policijskom odgovoru.

Tajana Tadić iz organizacije Are You Syrious istakla je da na takvo ilegalno postupanje policije upozoravaju godinama.

Podsjetimo, protekle sedmice je Malin Bjork, švedska zastupnica u Evropskom parlamentu, prozvala premijera Andreja Plenkovića zbog brutalnosti prema migrantima.

KOMENTARI (1)