O zabrani ulaska vojske: Srbijanska ambasadorica odbila primiti protestnu notu

Anadolija
O zabrani ulaska vojske: Srbijanska ambasadorica odbila primiti protestnu notu
Tanjug / Ilustracija

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) izrazilo je protest zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku.

Krstičević: Nije više 1991. da srbijanski vojnici mogu ulaziti u Hrvatsku kad žele

"Danas je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu kako bi se srbijanskoj strani izrazio prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna 2019. godine, što je spriječeno na graničnom prijelazu Bajakovo", izvijestio je MVEP.

Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštivanja propisanog postupka najave, navodi se.

Vulin o zabrani ulaska: Hrvatska je sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije

 "Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, Ministarstvo je izrazilo prosvjed, navedeni događaj ocijenilo provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Republike Srbije", navodi MVEP.

"Hrvatska strana je istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije.  Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina", poručuje hrvatski MVEP.

Podsjećamo, u subotu, 7. septembra, 11 vojnika, pripadnika Vojske Republike Srbije, s vojnim odorama u vozilu, krenulo je preko prijelaza Bajakovo na obilježavanje godišnjice jasenovačkih srpskih žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije