Vulin o zabrani ulaska: Hrvatska je sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije

Radiosarajevo.ba
Vulin o zabrani ulaska: Hrvatska je sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije / Aleksandar Vulin

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je rekao da bi hrvatska država morala da se izvini za odbijanje ulaska delegacije Ministarstva odbrane Srbije u tu zemlju. Delegacija iz Srbije je trebalo da prisustvuje manifestaciji Dani jasenovačkih novomučenika.

Graničari zabranili ulazak delegaciji vojske Srbije u Hrvatsku

"Od sljedbenika Pavelićeve politike vi ne možete da očekujete da budu zadovoljni zato što srpski narod obilježava dan svog stradanja. Podsjetiću vas da je meni zabranjen ulaz u Hrvatsku kada sam pokušao da odem u Jasenovac da se poklonim sjenima poklane jasenovačke djece, a danas su zabranili Vojnoj gimnaziji i Vojnoj akademiji, srpskoj djeci, da dođu na to stratište i pokažu svoje poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima", izjavio je Vulin, prenijelo je Ministarstvo odbrane Srbije

Dodao je da "Pavelićevi sljedbenici" ne žele da se Srbi sjećaju i da će učiniti sve da spriječe da se Srbi okupe čak i oko sjena Jasenovačkih mučenika.

"Hrvatska država bi za ovo morala da se izvini, Hrvatska država bi morala da kaže da ona sa ovim nema ništa, i ako ima nešto sa ovim, da objasni kako je moguće da spriječavate ljude da odlaze na jasenovačke grobove. Da li bi ovo uradila bilo koja druga zemlja u Evropi? Koja bi to zemlja na svijetu zabranila, recimo Jevrejima da odu do Auschwitza? Koja bi to zemlja na svijetu učinila ako nije sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije?", zapitao je u oštrom tonu Vulin.

Naglasio je da je kao čovjek zgađen, a kao antifašista poražen.

"Sedamdeset četiri godine nakon završetka Drugog svjetskog rata vi imate zemlju u Evropi koja još uvijek nije u stanju da napusti ustašku praksu i ustašku ideologiju. Kakva je to poruka? Ne znam da li će svijet ćutati na ovo, vjerovatno hoće, ali Srbi ne bi smjeli da ćute. Vojska Srbije će nastaviti da se sjeća, uvijek ćemo obilježavati jasenovačku tragediju i ovo je sramota za Hrvatsku, a ne za nas", poručio je ministar Vulin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije