Novinarka iz Hrvatske završila na crnoj listi Kremlja, u potpunom je šoku: 'Na koji način...'

6
Radiosarajevo.ba
Novinarka iz Hrvatske završila na crnoj listi Kremlja, u potpunom je šoku: 'Na koji način...'
Foto: Screenshot / Daniela Draštata Flock

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije ranije je objavilo da nekoliko konzultantskih kompanija i sličnih institucija Vladi Ujedinjenog Kraljevstva pomaže provoditi antirusku politiku. Zbog toga je Rusija sankcionisala devet institucija i 32 osobe.

Među njima je i Daniela Draštata Flock, vršiteljica dužnosti urednice programa TV postaja Hrvatska televizija 1 i 2 te dugogodišnju novinarku i urednicu emisije "Prizma". Ona se oglasila povodom toga na Telegramu te je kazala da joj nije jasno zašto je sankcionisana jer se na poslu nije bavila temama koje su povezane s Rusijom i ruskom invazijom na Ukrajinu

Draštata Flock jedna je od tri osobe povezane s londonskom nevladinom organizacijom Media Diversity Institute (MDI), organizacijom koja medijima pomaže da kvalitetnije i odgovornije izvještavaju o etnicitetu, religiji, spolu, seksualnosti i drugim osjetljivim pitanjima. Rusi su sankcionisali i osnivačicu te izvršnu direktoricu MDI-a Milicu Pešić te profesora novinarstva i jednog od bivših povjerenika MDI Johna Owena.

Razotkrivena velika prevara preko popularne stranice koju svakodnevno koriste i Bosanci

Razotkrivena velika prevara preko popularne stranice koju svakodnevno koriste i Bosanci

"Na koji način me saradnja s Media Diversity Institutom, koji se inače bavi promocijom kvalitetnog i nepristranog izvještavanja o različitim manjinskim grupama, temom koja mi je godinama u fokusu, dovela na listu novinara i stručnjaka kojima je zabranjen ulaz u Rusiju, vjerovatno će mi zauvijek ostati u području misterija. Naime, ruskom politikom bavim se samo na razini konzumiranja vijesti. Ali ovakva taktika pritiska koja je usmjerena prema bilo kojem novinaru, zaslužuje svaku osudu što je u svojem današnjem saopćenju naglasio i MDI London", rekla je Draštata Flock Telegramu.

MDI je odbacio optužbe Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije te konstatirao da se to što mu se stavlja na teret kosi s njegovim principima i vrijednostima. MDI je dodao da se zalaže za slobodu izražavanja te da vrednuje raznolikost i uključivost. Ustvrdio je i da na njega ne utječu ni vlade ni politika. "Služimo javnosti i nemamo političku agendu", rekli su iz MDI-a. "Isticanje ljudi koji su povezani s MDI-jem oblik je pritiska koji osuđujemo. Stojimo iza članova naše organizacije i stručnjaka koji su s nama sudjelovali", dodali su iz MDI-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije