Novinar iz Slovenije: Situacija s koronom je kod nas eksplodirala

0
Radiosarajevo.ba
Novinar iz Slovenije: Situacija s koronom je kod nas eksplodirala
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Slovenska vlada poziva na cijepljenje što većeg broja ljudi, a procijepljenost od 70 posto bila bi poželjna jer bi se time bitno smanjio broj novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih. Iz Ljubljane se na temu koronavirusa u Sloveniji za HRT-ov Studio 4, javio urednik Mladine Robert Botteri.

"Naši školarci se samotestiraju svaka dva dana"

"Nisam u redakciji, ostao sam kod kuće jer mi curi iz nosa, prehlađen sam. Cijepljen sam i ujutro sam zajedno s kćerkom koja ide u školu napravio test i negativan sam. Imamo dogovor u redakciji da ako nisi 100 posto zdrav da ostanemo kod kuće. Naši školarci dobiju testove za samotestiranje i testiraju se svaka dva dana. Ja sam posudio jedan test od kćeri i testirao sam se. U porodici smo svi cijepljeni", rekao je Botteri.

"Ulazimo u tamnocrvenu fazu"

Na pitanje kakva je situacija s koronavirusom u Sloveniji rekao je da je situacija eksplodirala.

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

"Jučer smo imali 750 novooboljelih tako da već sutra ulazimo u tamnocrvenu fazu. Brojke su eksponentno narasle u posljednjih 7 dana.

Što se tiče broja zaraženih situacija je na razini 1. maja. U bolnicama su malo niži brojevi nego tada, ali početku se da će se i bolnice napuniti, već je 150 hospitaliziranih i oko 40 na intenzivnoj njezi.

U Sloveniji je problem početak škole, koja je počela jučer. U mlađoj populaciji od 12 do 18 godine procijepljeno je samo 11 posto cijepljenih i to znači da ćer se zaraza u 14 dana širiti puno većom brzinom", dodao je, piše Index.hr

"Skoro niko se nije cijepio u zadnjih mjesec dana"

"No, glavni problem je Slovenije je kao i cijele istočne Europe da smo došli na malo više od 40 posto cijepljenih i zaustavilo se. To sad ide jako sporo. U posljednjih mjesec dana skoro da se niko nije cijepio. Dogodio se veliki raskol između cijepljenih i onih koji se ne žele cijepiti. Ne postoji komunikacija između te svije populacija, osim vrijeđanja i zaoštravanja", objasnio je Botteri stanje u Sloveniji dodajući da se razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja za starije, u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi.

"Nagovarate populaciju koja ne vjeruje o tome što govorite i sve što radite je uzalud. Pokazalo se u Sloveniji da je kombinacija represije i epidemije napravila takav raskol da sada što god Vlada kaže i radi, a ne vjeruje im 70 posto ljudi, onda im ne vjeruju i kada donose epidemiološke mjere. Nisam siguran da je Slovenija sada u poziciji uvesti mjere, kao neke zapadne države, uvesti rigorozne mjere obveznog cijepljenja. Više vjerujem da bi došlo do poražavajućeg raskola koji se može mjeriti s nekim modernim građanskim ratom.", zaključio je Botteri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije