Službeno je: Trebaju li vakcinisani protiv Covid-19 primiti i dodatnu dozu

3
Radiosarajevo.ba
Službeno je: Trebaju li vakcinisani protiv Covid-19 primiti i dodatnu dozu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vakcinacija

Trenutno ne postoji "hitna potreba" primjene dodatne doze vakcine protiv Covida-19 među općom populacijom, potvrdio je u srijedu Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U tehničkoj bilješci objavljenoj u srijedu navečer, ECDC preporučuje dodatne doze ili "pojačivače" za osobe s oslabljenim imunosnim sistemom, što je u skladu sa stavom WHO-a.

"Prema trenutnim saznanjima, nema hitne potrebe za primjenu dodatnih doza osobama koje su u potpunosti cijepljene", navodi ECDC u saopćenju i dodaje da je "prioritet vakcinisati one koji nisu vakcinisani".

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Ali trebalo bi "razmotriti dodatne doze za osobe s izrazito oslabljenim imunim sistemom u sklopu njihove vakcinacije ako nisu postigli dovoljnu razinu zaštite", dodaje europska agencija bazirana u Stockholmu, koja okuplja tridesetak zemalja, među kojima i 27 članica EU.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritizirala je 18. augusta žurbu bogatih zemalja prema trećoj dozi vakcine protiv Covida i naglasila da naučni podaci za sada ne ukazuju na njenu potrebu.

Primjena treće doze sada bi bila dodavanje "prsluka za spašavanje osobama koje ga već imaju, dok ostavljamo druge da se utope bez i najmanjeg prsluka za spašavanje", rekao je direktor za hitne situacije u WHO-u Mike Ryan.

U svjetlu širenje delta varijante, nekoliko zemalja je odlučilo ili razmatra dodatne doze, najčešće za osobe krhkog zdravlja, ali i za cijelo stanovništvo.

"Sve vakcine odobrene u EU štite od hospitalizacije i teških oblika Covida-19, dok svaka treća osoba starija od 18 godina još nije u potpunosti vakcinisana", naglasio je ECDC, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije