Novi slovenski ambasador zapalio mreže: I Dodiku je bilo neugodno

11
Radiosarajevo.ba
Novi slovenski ambasador zapalio mreže: I Dodiku je bilo neugodno
Foto: Predsjedništvo BiH / Dodik i Sedar

Novi ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar danas je predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te je na originalan način počeo svoj diplomatski mandat u našoj zemlji.

Naime, obučen u tradicionalnu slovensku nošnju, Sedar je, kako je saopćeno, kazao da je Slovenija čvrsta zagovornica napretka Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Gasi internet...

Uobičajena praksa prilikom nastupa u zemlji u kojoj će buduće djelovati pretvorila se na društvenim mrežama u pravu senzaciju, a fotografije ambasadora Sedar dok sjeti u fotelji u Predsjedništvu BiH uz pomalo zbunjenog Dodika, izazvale su brojne komentare.

"Beskrajno smiješne fotke, čak je i Dodiku neprijatno. Čisti koncept bi bio da ga je i on dočekao u folklornoj nošnji", napisao je ugledni bh. reditelj Dino Mustafić.

"Gasi internet...A tek Miletova faca", dodao je Reuf Bajrović.

"Došao Kekec u BiH, u jednoj ruci nosi sunce a u drugi cvet".

" Predsjedniče Dodik, nije grešno kada je smiješno";

"Vidi face u Mile";

"Ovaj mi liči na lijevorukog revolveraša...";

Neki su od komentara na nastup diplomate iz Slovenije.

Fuad Đidić, novinar i diplomata je, također, iz svog ugla komentirao ovaj diplomatski nastup.

"Ambasador Damijan Serdar u narodnoj nošnji! Drugim riječima: 'Zagovarat ću samo politiku nacionalnog identiteta.' Poruka u vrijeme kada Slovenija preuzima predsjedavanje EU. Baš diplomatski! ", napisao je Đidić.

Slovenija spremna pomoći

Podsjetimo, tokom sastanka razgovarano je o trenutnom slovenačkom predsjedavanju Vijećem Evropske unije. Ambasador Sedar je kazao kako će se Slovenija nastaviti zalagati za ubrzanje procesa proširenja Evropske unije u našoj regiji, a posebna pažnja predsjedavanja bit će usmjerena ka Bosni i Hercegovini.

Slovenija će, kao predsjedavajuća, nastojati raditi na socijalno-ekonomskom jačanju regije i na promociji sektorske integracije država regije u EU, kao što su infrastruktura, transport, energetske veze, istraživanja, dekarbonizacija, digitalizacija, kibernetska sigurnost i pozitivna perspektiva za mlade.

Sagovornici su složni da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja koja bi otežavala saradnju dviju država.

Na kraju ceremonije predaje akreditivnih pisama predsjedavajući Dodik je ambasadoru Sedaru poželio uspješan četverogodišnji diplomatski mandat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije