Novi ambasador Slovenije danas posjetio Predsjedništvo BiH

3
Radiosarajevo.ba
Novi ambasador Slovenije danas posjetio Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH / Dodik i Sedar

Predajući akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku rezidentni je ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar, obučen u tradicionalnu slovensku nošnju, kazao da je Slovenija čvrsta zagovornica napretka Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, razgovarano je o trenutnom slovenačkom predsjedavanju Vijećem Evropske unije. Ambasador Sedar je kazao kako će se Slovenija nastaviti zalagati za ubrzanje procesa proširenja Evropske unije u našoj regiji, a posebna pažnja predsjedavanja bit će usmjerena ka Bosni i Hercegovini.

Slovenija će, kao predsjedavajuća, nastojati raditi na socijalno-ekonomskom jačanju regije i na promociji sektorske integracije država regije u EU, kao što su infrastruktura, transport, energetske veze, istraživanja, dekarbonizacija, digitalizacija, kibernetska sigurnost i pozitivna perspektiva za mlade.

Sagovornici su složni da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja koja bi otežavala saradnju dviju država.

Na kraju ceremonije predaje akreditivnih pisama predsjedavajući Dodik je ambasadoru Sedaru poželio uspješan četverogodišnji diplomatski mandat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije