Novi Pazar: Tri puta više dženaza nego u istom periodu prošle godine

Beta
Novi Pazar: Tri puta više dženaza nego u istom periodu prošle godine
Foto: Anadolija / Novi Pazar

Tokom juna i jula ove godine Javno komunalno preduzeće "Gradska čistoća" Novi Pazar organizovalo je 275 dženaza, što je gotovo tri puta više nego u istom periodu prošle godine kada je na gradskim grobljima ukopano 109 žitelja Novog Pazara, objavio je lokalni radio Sto plus.

Prema podacima tog javnog preduzeća, u koje je radio imao uvid, tokom juna ove godine bile su 104 sahrane, a prošlog juna 60.

Znatno veća razlika zabilježena je u ovom mjesecu u kojem je, zaključno sa današnjim danom, bila 171 sahrana, dok ih je u 2019. bilo 59.

Direktor JKP "Gradska čistoća" Emin Omerović rekao je da se prethodnih godina broj sahrana na gradskim grobljima, kojima gazduje to preduzeće, kretao od 529 koliko je bilo 2016. godine, do 569 prošle, a da su samo do danas u Novom Pazaru bile 504 sahrane.

"Mi ne ulazimo u to od čega su ti ljudi preselili (preminuli), ali trenutno sređujemo podatke o tome koliko je njih u prethodnim mesecima ukopano u limenim kovčezima (zbog koronavirusa). Te informacije predočićemo javnosti sljedeće nedelje", poručio je Omerović.

On je dodao i da u ovaj broj nisu uračunate sahrane na seoskim grobljima, koja nisu pod ingerencijom "Gradske čistoće", a na kojima se, prema nekim proračunima sahrani od 15 do 20 odsto preminulih sa teritorije Novog Pazara.

Statistika tog javnog preduzeća pokazuje i da je prethodnih godina u Novom Pazaru bilo prosječno oko 1,7, dok je u ovom mjesecu gotovo šest sahrana dnevno. Najviše sahrana je bilo 4. jula kada je na gradskim grobljima ukopano 14 preminulih osoba.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana je izjavio "da je u Novom Pazaru tokom juna i jula bilo 16 odsto manje preminulih nego u istom periodu prošle godine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije