Novi direktor Srebrnjaka doktor koji je ljudima ludo odgovarao na upite

Radiosarajevo.ba
Novi direktor Srebrnjaka doktor koji je ljudima ludo odgovarao na upite
Print Screen / Darko Richter

Prim. dr. sc. Darko Richter, penzionisani pedijatar, novi je direktor Dječje bolnice Srebrnjak. Richtera je izabralo Upravno vijeće bolnice s četiri od mogućih šest glasova.

Po jedan glas dobili su kandidati Ivan Pavić i Mirjana Turkalj, piše Index.hr.

Richter je, kako piše Index.hr, 2010. godine dao krajnje kontroverzne izjave o umjetnoj oplodnji. Richter je tada u intervjuu Glasu Koncila izjavio da su supruga i on bili protiv umjetne oplodnje jer ona "na neki način predstavlja silovanje u epruveti", a pozivao se i na Božje zakone. No, javnost je Richtera puno više zapamtila po nečemu drugom.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Sva je prilika da ne znate da se radi upravo o njemu, no novi direktor Srebrnjaka je onaj doktor koji je na zdravstvenom forumu ljudima na pitanja davao odgovore koji su postali viralni.

Treba reći i da su neka pitanja doista bila i luđa od Richterovih odgovora, no, kako god bilo, screenshotovi odgovora današnjeg novog šefa Srebrnjaka obilato su se prije desetak godina dijelili na društvenim mrežama.

Na pitanja o kvržici iza uha Richter bi, primjerice, iskreno odgovorio tek: "Ne znam."

Majku koja je bila nestrpljiva čekajući nalaze za svoju kćer pitao je zašto je neurotična.

U galeriji pogledajte screenshotove Richterovih odgovora.

Više o ovome pročitajte OVDJE.

Ko je Darko Rihter?

Darko Richter je specijalist pedijatrije u penziji i uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije, koji je ranije u karijeri radio na Srebrnjaku i u KBC-u Zagreb.

Richter je 1979. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Sedam godina kasnije postao je specijalist pedijatar, od 2000. godine primarijus, a od 2007. godine usko se specijalizirao u području pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije. Od 2008. je i doktor nauka.

Richter je dugi niz godina radio u Klinici za pedijatriju u KBC-u Zagreb, na Šalati i Rebru te kraće vrijeme u Srebrnjaku. Od 1993. do 2000. godine bio je pomoćnik direktora KBC-a Zagreb za medicinska pitanja, a od 2009. obnašao je funkciju pročelnika Klinike za pedijatriju na Rebru.

Tokom dosadašnjeg radnog iskustva bavio se pedijatrijskom alergologijom, vakcinologijom i primarnim imunodeficijencijama. Napisao je 117 radova u medicinskim časopisima, 26 poglavlja u 13 udžbenika i održao preko 150 predavanja. Godine 2010. osnovao je Sekciju za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog pedijatrijskog društva, koja redovno sarađuje s nizom domaćih i inostranih srodnih sekcija, društava i centara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije