Direktor Moderne predviđa: Pandemija koronavirusa gotova za godinu dana

3
Hina
Direktor Moderne predviđa: Pandemija koronavirusa gotova za godinu dana
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Vakcina kompanije Moderna/Ilustracija

Izvršni direktor kompanije Moderna Inc Stéphane Bancel smatra da će pandemija koronavirusa završiti za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja vakcina osigurava globalne zalihe, rekao je švicarskim novinama Neue Zuercher Zeitung.

"Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom posljednjih šest mjeseci, do sredine sljedeće godine trebalo bi biti dostupno dovoljno doza da se svako na ovom svijetu može imunizirati. Boosteri bi također trebali biti mogući do potrebnih mjera", rekao je novinama u intervjuu.

Vakcinacija će uskoro biti moguće čak i za novorođenčad, rekao je.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Oni koji se ne vakcinišu, imunizirat će se prirodno, jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji gripe. Ili se možete vakcinisati i imati dobru zimu. Ili se ne vakcinisati i rizikovati da se razbolite i možda završite i u bolnici."

Na pitanje znači li to povratak u normalu u drugoj polovini godine, rekao je: "Od danas, za godinu dana, pretpostavljam."

Bancel je rekao da očekuje da vlade odobre booster vakcine za ljude koji su već imunizirani jer rizični pacijenti koji su vakcinisani prošle zime "nesumnjivo" trebaju osvježenje. Njihova booster vakcina ima pola od originalne doze cjepiva, što znači da će ih više biti dostupno.

"Volumen vakcine je najveći faktor ograničenja. S pola doze, imali bismo 3 milijarde doza dostupnihširom svijeta za nadolazeću godinu umjesto samo 2 milijarde", rekao je.

Sastav booster doze ostaje isti kao kod originalne vakcine za ovu godinu jer Moderna nije imala dovoljno vremena da ga promijeni.

"Trenutno testiramo vakcine optimizirane za delta varijantu u kliničkim testiranjima. One će činiti bazu booster vakcina za 2022. godinu. Također isprobavamo delta plus beta, sljedeću mutaciju za koju naučnici vjeruju da je moguća."

Moderna može koristiti postojeće proizvodne linije za nove varijante kao i za originalnu vakcinu protiv virusa COVID-19. Cijena vakcina će ostati ista, rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije