Nove tenzije: Ambasador Srbije u Crnoj Gori odbio primiti protestnu notu

Anadolija
Nove tenzije: Ambasador Srbije u Crnoj Gori odbio primiti protestnu notu
Foto: Vlada Crne Gore / Vladimir Božović

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović odbio je da primi protestnu notu koju mu je uručilo crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) zbog dešavanja ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu.

Božović je danas pozvan na razgovor u ministarstvo zbog najvičakih protesta ispred prostorija Ambasade u Beogradu i pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest, najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije ambasade.

"Pri tome su izostale reakcije državnih zvaničnika Srbije. Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata", kazao je Kankaraš.

On je upozorio da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade u Beogradu i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore suprotni načelima dobrosusjedskih odnosa dviju prijateljskih država.

Kankaraš je istakao i da je to suprotno načelima međunarodnog prava o obezbjeđivanju nesmetanog i bezbjednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

"Očekujem da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbjeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore", kazao je on.

Božović je osudio incident u Beogradu kao neprimjeren i naglasio da to ne odražava zvaničan stav ni države Srbije i njenih građana.

"Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova", rekao je Božović.

On je prenio žaljenje ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića zbog incidenta u Beogradu i kazao da se u komunikaciji s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mjere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

"Izrazivajući poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, Srbija se ne želi miješati u unutrašnje stvari Crne Gore", kazao je on.

Božović je kazao i da je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio primiti protestnu notu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije