Vučić o Crnoj Gori: Ruke su nam vezane, bilo bi drugačije da sam 2006. bio na vlasti

Tanjug
Vučić o Crnoj Gori: Ruke su nam vezane, bilo bi drugačije da sam 2006. bio na vlasti

Beograd nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori, osim što izražava brigu za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u.

Dodao je da želi da se ponaša "ozbiljno, odgovorno i da ne doljeva ulje na vatru, ali i da ne kvari odnose sa tom zemljom".

"Ali, po prvi put govorimo o srpskom narodu, po prvi put o Srbima u Crnoj Gori. Stidjeli smo se decenijama da pričamo o Srbima u Crnoj Gori, nismo smjeli da izgovorimo...", rekao je Vučić dodavši da su "Srbi i Crnogorci braća", prenosi Tanjug.

Poručio je da želi da se ponaša ozbiljno i odgovorno, da ne doljeva ulje na vatru i da ne kvari odnose sa Crnom Gorom.

"Beograd nema krivicu, ni na koji način nismo učestvovali u dešavanjima u Crnoj Gori osim što izražavamo brigu za srpski narod i SPC. Ako je to grijeh, ja ga prihvatam kao i to da sam izdajnik, valjda što nisam zaratio sa Crnom Gorom. Ako je ljudima tako najlakše”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra razgovarati sa patrijarhom Irinejem o formiranju određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svjetske i međunarodne organizacije u vezi crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovesti.

"Razgovarat ćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumijem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC", poručio je Vučić.

Kazao je da su Srbiji ruke prilično vezane i da čini koliko može, prenosi Tanjug. Podsjetio je da više ne postoji državna zajednica, i da Srbija poštuje Crnu Goru kao nezavisnu državu, te i da je ona postala nezavisna 2006. godine, kada su na vlasti u Srbiji bili oni koji ga sada kritikuju zbog navodne pasivnosti.

Na pitanje da li bi situacija bila drugačija da je on bio na vlasti kada je održan referendum o otcjepljenju Crne Gore iz državne zajednice, odgovorio je bez dileme da bi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije