Nove mjere u Hrvatskoj: Uvode niz novih ograničenja

0
Radiosarajevo.ba
Nove mjere u Hrvatskoj: Uvode niz novih ograničenja
Foto: EPA-EFE / Koronavirus u Njemačkoj

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Vlade Hrvatske Davor Božinović te direktor HZJZ-a Krunoslav Capak održali su danas konferenciju na kojoj su, zbog rasta broja novozaraženih, najavili pooštravanje mjera u nekim dijelovima zemlje.

"U skladu s preporukama došli smo do nekih rješenja koja stupaju na snagu u ponedjeljak. Zabranili bismo javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba, dosad je bilo 100. Okupljanja s EU potvrdama više neće biti neograničena, nego najviše 200. Zabrana svih javnih događanja u zatvorenim prostorima s više od 25 osoba.

Naravno, kad govorimo o okupljanjima koja se organiziraju uz covid potvrde, više neće biti moguće neograničeno, najviše do 100. Privatne svečanosti s 30 smanjujemo na 20, uz izuzetak onih s potvrdama. Ugostiteljske objekte ćemo kontrolirati, održavanje razmaka, korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje te čišćenje i dezinfekcija",  rekao je Božinović, a piše Jutarnji.hr.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Treća vrsta mjera je obveza za poslodavce, dodao je potpredsjednik Vlade. Uvela bi se obveza da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.

"Kontrolirat ćemo situaciju koliko možemo. Od prvog dana komuniciramo da želimo vjerovati u svijest građana, to je ispravan put. Sve što radimo, radimo kako bi zaštitili živote i zdravlje.

Život i gospodarstvo moraju dalje. Naše mjere, ako pratimo sve one koji nastupaju na javnoj sceni, za neke su razlog prosvjeda, a drugi misle da su preliberalne", smatra Božinović.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se posljednjih dana bilježi rekordan broj zaraženih koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije