Nova odluka: Slovenija ne priznaje PCR testove van EU

1
Radiosarajevo.ba
Nova odluka: Slovenija ne priznaje PCR testove van EU
Foto: EPA / Slovenska granica

U Sloveniju je od danas moguć ulazak bez odlaska u karantin samo sa negativnim PCR testom iz EU, odnosno šengenskog područja, i to ne starijeg od 24 časa, piše na oficijelnoj stranici Vlade Slovenije.

Novom odlukom više nije moguće ulaziti sa negativnim PCR testom koji je urađen u institucijama u Srbiji ili drugoj državi van EU, odnosno šengenskog područja.

Kako se navodi, ulazak u Sloveniju iz države na crvenoj listi, bez upućivanja u karantin kod kuće ili bez prilaganja negativnog rezultata testa na prisustvo virusa korona dozvoljava se samo za sedam izuzetaka.

Ova mjera ne odnosi se na prekogranične dnevne radne migracije, dakle za osobe koje su u radnom odnosu u jednoj od država članica EU ili drugoj državi šengenskog područja, za šta imaju dokaz, odnosno potpisanu izjavu kojom dokazuju razlog za prelazak granice kao dnevni radni migranti i vraćaju se u roku od 14 časovca od prelaska granice.

Drugi izuzetak su lica koja su upućena na ili sa izvršenja zadataka u sektoru međunarodnog prevoza i to pri prelasku granice dokazuju potvrdom za radnike u sektoru međunarodnog prevoza, potvrdom Komisije o izvođenju zelenih voznih pojaseva ili drugim odgovarajućim dokumentom iz kog se može videti da ga je uputio poslodavac.

Nova mjera ne odnosi se ni na osobe koje vrše prevoz robe u Sloveniju ili iz Slovenije u privrednom saobraćaju, kao i za teretni saobraćaj u tranzitu i napušta Sloveniju u roku od osam sati po prelasku granice

Kao četvrti izuzetak od nove mjere navode se osobe koje putuju u tranzitu kroz Sloveniju i napuštaju je najkasnije u roku od šest sati po ulasku.

Peti izuzetak su predstavnici stranog bezbjednosnog organa /policije ili pravosuđa/, koji izvršava zvanični zadatak i napušta Sloveniju čim je to po izvršenju zadatka moguće.

Šesti izuzetak su osobe koje su dovezene u Sloveniju spasilačkim ili sanitetnim vozilom, kao i pratećoj zdravstenoj pratnji u tom vozilu, a sedmi izuzetak su osobe sa diplomatskim pasošem.

Kako se navodi, više ne važe izuzeci zbog uključenosti u vaspitanje i obrazovanje, zbog hitnih poslovnih razloga, zbog planiranog hitnog zdravstvenog pregleda ili zahvata, za dvovlasnike ili zakupodavce zemljišta u pograničju ili na obe strane državne granice, zbog održavanja kontakata sa članovima uže porodice, radi pristupa prodavnicama i uslugama u susednoj državi. U svim tim slučajevima je potrebno imati negativan test, inače će lice biti upućeno u karantin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije