Nova koktel droga se pojavila se u Srbiji: Jedna doza može vas ubiti

Radiosarajevo.ba
Nova koktel droga se pojavila se u Srbiji: Jedna doza može vas ubiti
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Na ulicama Srbije pojavila se nova droga i postala je jako brzo popularna među mladim ljudima. Prema pisanju srbijanskog Blica nova droga je spoj kanabinoida, aktivne supstance marihuane i amfetamina u tableti.

Ljekari upozoravaju da je problem što jedna doza može da ubije jer niko ne zna koliko je amfetamina ili kanabinoida u njoj zato što se pravi u "kućnim laboratorijama".

Profesor Ivan Dimitrijević, stručnjak za bolesti zavisnosti iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, ističe da takve droge nisu ispitane i ne zna se kako deluju.

"Praktično, kada se pojave na ulici tad počinje eksperiment "in vivo", odnosno na živim ljudima", kaže Dimitrijević i dodaje:

"Takozvane nove sintetičke droge ipak nisu baš tako nove. One su se pravile i pre 15 godina, a najčešće su derivati amfetamina. Konzumiraju se na žurkama. Imaju halucinogeno svojstvo. Kontrasti su lepši, slike takođe. Zbog toga se te droge zovu estetski pojačivači", ističe Dimitrijević.

Profesor dodaje da su nove droge opasne jer su neprovjerene.

"To su razne kombinacije amfetamina i neke druge supstance. Daju različite efekte. Jer, naglašavam, te droge su neproverene. Frontalni ili čeoni mozak, koji je zadužen za intelektualne funkcije, na primer, bude izbrisan kao gumicom, i taj deo mozga, umesto da se ponaša kao da ima 17 godina, ponaša se kao da je star 80 ili 90", kaže Dimitrijević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije