Vučić: Ako se Priština ne urazumi, posljedice će biti katastrofalne

AA
Vučić: Ako se Priština ne urazumi, posljedice će biti katastrofalne
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Aleksandar Vučić

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ocjenivši da ako se Priština ne urazumi u najkraćem mogućem roku, posljedice će biti katastrofalne.

On je tako reagovao na izjavu premijera Kosova Ramusha Haradinaja da Kosovo neće povući stopostotnu carinu na robu iz Srbije, dok Srbija ne prizna Kosovo, ali i na najave da će 14. decembra biti formirana vojska Kosova.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da se sa Srbijom tako ne pregovara, te da "njima ostaje samo da nas sruše na ulicama i drugih problema neće biti", ponovivši da "Albanci ništa sami ne rade".

"Naše ruke neće biti vezane, jer mi smo satjerani u ćošak. Nama ne preostaje više izbora, nama ostaje da se borimo za mir, da objašnjavamo u svetu šta je cilj Albanaca, šta je istina", naveo je.

Predsjednik Srbije je ocijenio da je formiranje vojske Kosova "suprotno njihovom Ustavu, svim dogovorima sa NATO i suprotno bar javno proklamovanim željama nekih velikih sila", najavivši mogućnost da će tražiti zasjedanje Savjeta bezbednosti UN ako "neka od prištinskih usijanih glava odluči da pošalje vojsku na sjever Kosova".

"To dovodi ceo region u najviši stepen opasnosti. Ti potezi albanskog ruskovodstva su, ne samo neodgovorni već nas i dovode u najveću opasnost. Čak ne želim da izgovorim šta je njihova namjera i želja", naveo je.

On je zamolio građane Srbije da se "ujedine u podršci srpskom narodu na Kosovu i Metohiji".

"Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, da sačuvamo regionalnu stabilnost, ali ljudi u Srbiji moraju da razumiju da je situacija, ne samo teška nego i teža od toga", rekao je.

Ranije danas Beograd i Prištinu posjetio je evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johannes Hahn. Vučić je naveo da je današnji razgovor sa Hahnom bio korektan, te da misli da komesar "dobro razumije situaciju i sve opasnosti koje se nadvijaju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije