Njemački mediji: Kosovo slijedi primjer Srbije i naoružava se

9
DW
Njemački mediji: Kosovo slijedi primjer Srbije i naoružava se
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Srbija se godinama naoružava. Sada Kosovo želi slijediti taj primjer. Vijest da će SAD prodati Prištini protivtenkovsko oružje Javelin prenosi nekoliko njemačkih medija – Frankfurter Allgemeine Zeitung nešto opširnije.

Planirana prodaja američkog protivtenkovskog oružja Kosovu ljuti srbijansku vladu, piše njemački list, prenosi DW. Vijest o tome je "veliko razočaranje", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka s američkim ambasadorom Christopherom Hillom u Beogradu. Hil je u četvrtak (11. januar) zvanično obavijestio Vučića da je zahtjev Kosova koji je odobrila Bijela kuća proslijeđen Kongresu.

Prema informacijama iz Prištine i Washingtona, Kosovo želi, između ostalog, da kupi oko 250 komada protivtenkovskog oružja Javelin za Kosovske snage bezbjednosti. Kako prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung, taj paket uključuje i "slanje instruktora za upotrebu i održavanje tog oružja koje se u Ukrajini pokazalo kao efikasno protiv ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila". Iz Prištine poručuju da je sporazum o naoružanju već dogovoren i da je implementacija samo formalnost. Otpor Kongresa ne očekuju.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Prema američkom saopćenju, ta prodaja je "u interesu Sjedinjenih Država, jer bi ojačala odbrambenu sposobnost europske partnerske države. Prodaja će omogućiti Kosovu da očuva svoj teritorijalni integritet".

Neizvjesnost zbog buduće američke politike

Frankfurtski list piše da je na Kosovu velika većina stanovništva već godinama za ulazak u NATO. Pritom, podsjeća se, "državnost Kosova ne priznaju sve članice Alijanse, uključujući i Španiju i Rumuniju. Srbija, koja ne priznaje secesiju Kosova i koja zvanično nastavlja da gleda na tu državu kao na svoju privremenu otcijepljenu pokrajinu, nada se da će moći trajno da stavi pod svoju kontrolu barem sjever Kosova naseljen Srbima".

Vllasi odgovara Vučiću: Albanci na Kosovu nikada više goloruki i bez svoje odbrane

Vllasi odgovara Vučiću: Albanci na Kosovu nikada više goloruki i bez svoje odbrane

Ujedno, kako piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, posebno na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, vlada neizvjesnost oko buduće američke politike u regionu, i to ne samo zbog moguće pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD. To je tako i zato što je Srbija masovno unaprijedila svoje oružane snage otkako je Vučić preuzeo vlast u Beogradu. Naoružavanje je praćeno masovnom revanšističkom retorikom u provladinim medijima".

Kosovo udvostručilo budžet za odbranu

Kao odgovor na to, "susjedi sada također jačaju svoje vojne sposobnosti. Kosovo, jedna od ekonomski najslabijih država u Europi, ove godine planira da potroši više od 200 miliona eura na odbranu. Nedavno je ta zemlja nabavila, između ostalog, i bespilotne letjelice Bajraktar od Turske. Kosovski premijer Aljbin Kurti hvali se da je udvostručio budžet za odbranu u prve dvije godine svog mandata."

Vučić doživio težak udarac na sastanku s ambasadorom SAD: Moćno oružje stiže na Kosovo

Vučić doživio težak udarac na sastanku s ambasadorom SAD: Moćno oružje stiže na Kosovo

S druge strane, zaključuje se u tekstu, "Vučić je nedavno istakao da je srbijanska vojska jedna od najjačih na Balkanu. Ukazao je na veliki broj tenkova koje je njegova zemlja dobila od Rusije prije ruskog napada na Ukrajinu, a najavio je da će Beograd i dalje kupovati oružje, posebno iz Kine, a naročito borbene avione, dronove i protivvazdušne sisteme. U Srbiji se planira i ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, koji je ukinut 2011. godine", navodi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije