Vllasi odgovara Vučiću: Albanci na Kosovu nikada više goloruki i bez svoje odbrane

5
Radiosarajevo.ba
Vllasi odgovara Vučiću: Albanci na Kosovu nikada više goloruki i bez svoje odbrane
Foto: AA / Azem Vllasi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ovih dana da je odluka američkog State Departmenta da odobri prodaju antitenkovskih raketa Javelin (FGM-148) Kosovu "veliko razočaranje", ali da će "Srbija, zajedno sa SAD-om, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa".

"Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu", rekao je Vučić, prenijeli su mediji.

Kosovo nikog neće napasti

Azem Vllasi, bivši kosovski političar, jedna od prvih žrtava režima Slobodna Miloševića, danas ugledni advokat i analitičar, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba komentirao je Vučićeve tvrdnje.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Protivtenkovske rakete 'Javelin' spadaju u arsenal odbrambenog oružja. Domet im je od 65 metara do četiri kilometra. Lako se njima (bacačima) rukuje, rakete su precizne i obavezno probijaju oklop tenka jer se navode tako da udaraju tenk u gornji oklop. Dakle, ne služe za napad na Srbiju već isključivo za odbranu od eventualnih napada od Srbije - ako u Beogradu nekome 'padne mrak na oči' pa tenkovima krenu, naprimjer na sjever Kosova", kaže Vllasi.

Srbija se hvali oružjem

Prema njegovim riječima "Srbija više ne može da nasrće ni na koga", ali…

"Ali, u Beogradu uvijek računaju da je Kosovo, Kosovo bez odbrane, slabija strana u razgovorima koji se vode u Briselu spram Srbije koja se stalno hvali naoružavanjem. Fino su Amerikanci procijenili. Naspram onih 50 ispravnih tenkova -  koliko ima Srbija - dovoljno je pet kosovskih raketa - na jednog tenka. Rezultat: Kosovo je odbranjeno, a Srbija mora kupiti nove tenkove", istakao je Vllasi.

Srbija se ubrzano naoružava, izdvojili stotine miliona eura: Vučić otkrio šta kupuje

Srbija se ubrzano naoružava, izdvojili stotine miliona eura: Vučić otkrio šta kupuje

Prema njegovim riječima, stari srpski san o Kosovu bez Albanca ili golorukim Albancima – ostat će samo to. Dakle, neostvareni san.

"Kosovo je zauvijek država slobodna od Srbije, a Albanci nikad više goloruki i bez svoje odbrane", zaključio je Vllasi.

Prenosivi protivtenkovski raketni sistem američke proizvodnje ušao je u upotrebu 1996. ali je od tada kontinuirano unaprjeđivan. Inače, tokom prošle godine, povećana je potražnja za "Javelinom".

Tako na sajtu proizvođača ovog oružja, Lockheed Martin, piše da udvostručuju trenutnu proizvodnju "sa 2.100 komada na 3.960 komada godišnje do 2026. godine", kako su dogovorili novim ugovorom sa američkom vojskom. Navodi se i da u Evropi 13 država koristi ovaj sistem, a neke od posljednjih su Sjeverna Makedonija i Albanija, prenio je ranije Radio Slobodna Europa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije