Bursać: Tuče Rus Srbina svog - Kako su srpski plaćenici u Rusiji postali narkomani i alkoholičari?

Radiosarajevo.ba
Bursać: Tuče Rus Srbina svog - Kako su srpski plaćenici u Rusiji postali narkomani i alkoholičari?
Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać, srbijanski dobrovoljci u ruskoj vojsci

“Srbadiji očigledno niko nije objasnio da ruski nacisti u Slavene i “bijelu rasu” ubrajaju samo Moskovljane i one zapadno od Moskve. Rasistički gledano oni više uvažavaju Ukrajince protiv kojih ratuju, nego Srbe koji su za njih niža bića.“

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

"Dočekani smo kao narkomani i alkoholičari", požalila se grupa dobrovoljaca iz Srbije u ruskoj vojsci predsjedniku Vladimiru Putinu na loše uslove u Ukrajini. Loše su tretirani, zvali su ih "cigani" i pitali su nas zašto smo došli, kaže Dejan Berić, nekadašnji dobrovoljac iz Srbije.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Evo živ nisam šta da radim sa ovom informacijom.

Znaju li Srbi kako ih vide Rusi?

Da li da se smijem ili plačem od muke što Srbi ni u 2024. ne shvataju šta o njima misle ruski nacionalisti i neonacisti, koji žive svoj rasističko-arijevski san dok pokušavaju okupirati Ukrajinu.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

A sva je istina da ti i takvi Rusi smatraju da su "čistokrvni Sloveni" samo oni koji su naseljeni u Podmoskovlju, bližoj okolini i Lavovskoj ili Ljvovskoj oblasti na zapadu Ukrajine. Pa su, paradoksalno, u očima ruskih rasista Srbi niža bića, dok su Ukrajinci protiv kojih ratuju uz njih jedini "pravi Sloveni" ravni Rusima.

Tako je to kad srpski narod uči nakaradnu, lažnu i pogrešnu povijest pa se u 2024. razočara u “braću Ruse". A "braća Rusi" šta rade, ostavljaju iza sebe krvave trgove vjekovima. I možda se neznanje Srba koji se kunu u "majčicu Rusiju" može podvesti pod onu da su bili dovoljno daleko od iste pa ne osjete njenu vjekovnu "milost" oličenu u masovnim zločinima, gulazima, trovanjima, grobnicama, logorima i svemu ostalom sa čim je Rusija raspolagala dok je kinjila sve druge i drugačije oko sebe.

Zabole Ruse donji dio leđa za Srbe

I onda se nakon svega samo mogu čuti krici zapomaganja nekakvog kera rata iz Srbije koji onako pretučen govori da će "Rusi upamtiti Srbe".

U realnosti, zaboli Ruse donji dio leđa i za Srbe i za Srbiju, a Srbi su po Rusima negdje u maloj Aziji, u nekom Srbistanu koji je sličniji Tatarstanu, Uzbekistanu, Afganistanu, nego li Evropi. Eto tačno to Rusi, oni malo skrajnuti u desno misle o Srbima.

Srbijanski dobrovoljci u ruskoj vojsci žale se Putinu na uslove: "Loše smo tretirani"

Srbijanski dobrovoljci u ruskoj vojsci žale se Putinu na uslove: "Loše smo tretirani"

Neki će kazati- i ne griješe mnogo!

Srbi i Čečeni-braća rođena

A da je to tako svjedoči još urnebesniji razvoj događaja.

Naime, zlostavljani Srbi ili "cigani" kako ih zovu ruski nacisti dobili su prekomandu u čečensku "Ahmat" brigadu i svi se nadaju da ih borci tamo neće maltretirati i tući kao što je to radila vojna policija Ruske Federacije.

Da sam zloban, kazao bih da su izgleda srpski plaćenici zaličili Rusima na Čečene, pa ih ovi šalju "braći" u ispomoć.

Dragan Bursać: Deveti januar, Schmidt kukavički šuti, a Dodik se smije!

Dragan Bursać: Deveti januar, Schmidt kukavički šuti, a Dodik se smije!

A sve nam ovo govori dvije stvari:

1. Pokazuje nam veličinu srpske zablude o bratstvu sa Rusijom

2. I još nam pokazuje bolokurc Rusije, da prostite, glede Srba i Srbije

A kad smo kod ovog drugog odista ništa ne znači Rusima i njihovoj armadi nekakva "pomoć Srba". Zapravo im srpski plaćenici više predstavljaju logistički problem, jer da prostite ne znaju šta da rade sa njima, pa ih kao mačka mačiće tegle i razvlače za fronta na front. I to sa jednim ili dva okvira metaka i par ljudi iza njih koji im kupe zemne ostatke nakon smrti, kako reče jedan od srpskih dobrovoljaca.

Da je to tako, svjedoči gore pomenuti Dejan Berić koji kazuje kako se razočarao kada su ruski komandanti iz 119. regimente nazivali srpske plaćenike "ciganima" i nisu razumjeli njihove motive za učešće u ruskoj invaziji na Ukrajinu, ispitujući ih zašto su uopšte došli.

Oh kako je to tužno!

Zaista, šta rade srpski psi rata u Rusiji?

Ali zaista, manimo se sarkazma, šta rade srpski psi rata u Rusiji? To ni Rusima nije jasno, a napominjem da su još sredinom prošle godine ruski instruktori ostali u čudu brojem srpskih dobrovoljaca, oprostite plaćenika koji ne budžetu Moskve ubijaju pravoslavnu ukrajinsku braću.

Najjednostavnije kazano, Srbi bukvalno, figurativno, organizaciono i logistički ne trebaju Rusima. Uopšte. Nikako. Njente. Ni malo.

Shvatite to kako hoćete.

Sa druge strane velikosrpska epika razvijena do bolesnih razmjera i dopingovana lažima o "majčici Rusiji" šalje nove kontingente srpskog mesa u ukrajinske ravnice, u puticu- blatnjavu zemljicu- da tamo ostavljaju kosti nizašta. Preciznije u ime zla i za zlo samo.

Kome ni ovo nije dovoljno, neka pročita iskaz pomenutog srpskog plaćenika Berića u kome kaže da su, pazite sad, Srbi proglašeni dezerterima i ratnim zločincima na ukrajinskom ratištu. Onda je Berić naveo i kako su srpski plaćenici izbačeni iz zemunica, te da su nekoliko dana držani na hladnom bez hrane i vode, nakon čega su u pukovniju stigli predstavnici vojne policije koji su od njih tražili da potpišu priznanje kako su špijuni. Dodao je da su Rusi odbili liječiti čak i teško bolesne Srbe.

Eto, obistini se ona popevka bizarnog Bore Đorđevića- rado Srbin ide u vojnike, dva ga vuku, a trojca tuku!

Ali džaba!

Iz Jezera s ljubavlju

Zašto kažem džaba!

U domaćoj balkanskoj Čečeniji koja se odaziva na ime entiteta Republika Srpska načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić najavila je da će kao članica Saveza opština i gradova RS-a inicirati da engleski jezik više ne bude obavezan školski premet, već da bude izborni predmet i da će ruski jezik biti obavezan predmet.

Dobro ste pročitali, nije šala.

Da, da to je ista ona načelnica čijoj su opštinsku USA dale 100 hiljada dolara po osnovu kao pomoći lokalnoj opštini.

Što bi se reklo, pomozi sirotu na svoju sramotu!

A ja bih rekao da možda i treba izučavanjei poznavanje ruskog jezika novoj srpskoj mladeži na ratištima u Ukrajini da im se ne desi da ih opet Rusi tuku, omalovažavaju, šikaniraju i tretiraju kao kerove.

Možda je žena i vizionar, ko će ga znati.

Ono što znam jeste da Srbi većinski vole Ruse više i jače što ih ovi više i jače tretiraju kao smeće. A za ovo je već potreban neuropsihijatar, a ja sam samo profesor filozofije.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije