Održana svečana akademija VKBI: Sonja Biserko i Dragan Bursać dobitnici važne nagrade

4
Radiosarajevo.ba
Održana svečana akademija VKBI: Sonja Biserko i Dragan Bursać dobitnici važne nagrade
Foto: Kolaž / Dragan Bursać, Sonja Biserko

U velikoj sali Bošnjačkog Instituta Fondacija Adil Zulfikarpašić održana je svečana Akademija VKBI povodom 31 godine postojanja i rada.

Svečanu Akademiju otvorio je generalni sekretar VKBI mr.sc. Emir Zlatar, te zaželio dobrodošlicu laureatima, zvanicama i gostima. Akademiji su prisustvovali predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine gospodin Kemal Ademović, predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine iz perioda 1993-1996 godine gospodin Miro Lazović, šef kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bečirevića, Alija Kožljak, te predstavnici entitetskih, kantonalnih, gradskih i općinskih nivoa vlasti, od kojih su neki i laureati.

Dobrodošlica je upućena savjetnici predsjednice Kosova gospođi Doniki Kadaj te predsjednicima i predstavnicima iz bošnjačkih vijeća iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, bošnjačkim prestavnicima iz Konsultativnog vijeća zajednica Kosova kao i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Požar u Bosni i Hercegovini: Jedna osoba smrtno stradala

Požar u Bosni i Hercegovini: Jedna osoba smrtno stradala

Iskazana je zahvalnost na dolasku i podršci našim partnerskim organizacijama Srpskom građanskom vijeću, Hrvatskom narodnom vijeću, Jevrejskom društvu La Benevolencija, Forumu parlamentaraca BIH 1990, Centru za promociju civilnog društva, Krugu 99, Mostarskom krugu, Centru za mir i multietničku saradnju iz Mostara, Društvu za ugrožene narode, te prijateljskim bošnjačkim organizacijama Bošnjačkoj zajednici kulture Preporod, Merhametu, Bošnjačkom Institutu, predstavnicima Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, članovima evropske akademije nauka, rektoru Rifatu Škrijelju, profesorima sarajevskog Univerziteta, predstavnicima javnih univerziteta iz Mostara, Zenice, Tuzle i Bihaća.

Akademiji su prisustvovavli članovi Vijeća iz regionalnih odbora Hercegovine, Tuzlanske regije, Srednjeg podrinja i Bosanske krajine, kao i sarajevsko-zeničkog  regiona. Zahvala na prirustvu upućena je predstavnicima javnih ustanova iz Bosne i Hercegovine, na svim nivoima vlasti kao i medijima.

Sastao se novi saziv Vijeća bošnjačkih intelektualaca, evo o čemu se raspravljalo

Sastao se novi saziv Vijeća bošnjačkih intelektualaca, evo o čemu se raspravljalo

Zlatar je kazao kako ih raduje prisutvo izaslanika počasnih članova profesora Kristijana Švarca Šilinga i Nijaza Hastora, a čestitke Vijeća upućene su i od ambasadora Diega Arrie.

U nastavku Zlatar je istakao: "Večeras se okupila Bosna i Hercegovina, građani i prijatelji naše organizacije i države Bosne i Hercegovine. Večeras su ovdje istaknuti i zaslužni Bošnjaci iz država regiona, Evrope i Sjeverne Amerike. Raduje nas ovo večerašnje okupljanje na temeljima dobra i svakovrsnog napretka. Burna je godina iza nas, međutim i period koji je pred nama nosi mnoštvo izazova kako za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, tako i za bošnjački narod u njegovoj ukupnosti. Ostajemo čvrsto opredjeljeni nuditi konkretna rješenja, prijedloge i sugestije za opću korist naše država, svih njenih građana i naroda, Bošnjačkog naroda u cjelosti, i u narednim godinama".

Pokrovitelji Akademije su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, općina Centar Sarajevo i Vlada Unsko-sanskog kantona.

Na svečanoj Akademiji dodijeljena su priznanja VKBI u 2023. godini zahvalnice, plakete i priznanje Počasni član, laureatima koje je odlukama odredio Upravni odbor Vijeća a to su:

Održana svečana akademija VKBI
Foto: VKBI: Održana svečana akademija VKBI

Zahvalnica VKBI: Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH; portal Bošnjaci.net (SAD); Općina Stari Grad; Općinsko vijeće Općine Centar; Općina Novo Sarajevo; Grad Sarajevo; Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo; Vlada i Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta USK; Skupština Kantona Sarajevo; Academy by Nermin Hodžić i mr.sc. Ammar Jažić;

Plaketa Vijeća: Dragan Bursać (novinar I publicist), Sonja Biserko (Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji), Institut za istraživanje genocida Kanada – Institute for Research of Genocide (Kanada) i Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Počasni član Vijeća: Hajriz Brčvak.

U ime Vijeća prisutnima se obratila predsjednica Upravnog odbora ak.prof.dr. Hasnija Muratagić Tuna te prezentirala najznačajnije projekte i programa kojima se Vijeće bavilo u 2023. godini, te istakla strateške odrednice i programe koji se nastavljaju u 2024. godini.

U programu je učestvovala glumica Emina Minka Muftić i vokalna solistica Lejla Čaušević Karačić sa pratnjom, dok je uloga voditelja povjerena glumcu Adnanu Haskoviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije