COVID-19 / Njemačka stavila Srbiju na crvenu listu zbog korone, evo gdje je BiH

06. 09. 2021. u 16:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Njemačka je ponovo stavila Srbiju na spisak zemalja visokog rizika od zaraze koronavirusom.

Na spisak, koji se redovno ažurira svake sedmice u skladu sa incidencom u pojedinim zemljama, pored Srbije su dodate i Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestina i Šri Lanka.

Time automatski stupa na snagu i upozorenje njemačkog ministarstva vanjskih poslova njemačkim građanima da od 5. septembra izbjegavaju sva turistička i ne nužno neophodna putovanja u Srbiju.

Istovremeno, građani koji su u periodu od deset dana prije ulaska u Njemačku boravili u nekoj od država sa spiska visokorizičnih, dužni su da se odmah po dolasku u Njemačku upute u desetodnevnu samoizolaciju.

"Taj kućni karantin može biti prevremeno okončan ako preko za to predviđenog portala dostave potvrdu da su vakcinisani, da su preboljeli COVID-19, ili negativni test na koronavirus", navodi se na sajtu njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Bosna i Hercegovina se još nalazi na "zelenoj listi".

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 30. augusta 2021. države članice EU postepeno su ukinule ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike Bosne i Hercegovine.

Državljani BiH u Njemačku i ostale zemlje EU mogu ući po poznatim COVID-protokolima


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA