Neželjeni gost, piton u dvorištu: "Mislila sam da mi se pričinjava"

0
Radiosarajevo.ba
Neželjeni gost, piton u dvorištu: "Mislila sam da mi se pričinjava"
Print Screen / Piton u dvorištu kuće u mjestu Trnje

Petak predvečer u Zagrebačkoj županiji, mjestu Trnju ostat će zapamćen po jezivom događaju koje je doživjela porodica Biljane Kezerić.

Ona i prijateljica sjedile su za stolom u vrtu predveče, kad je im je nešto privuklo pažnju.

"Bila je mirna večer, sjedile smo, pričale, pile vodu jer je bilo jako vruće. U jednom trenutku u polumraku sam vidjela da se nešto svjetluca. Mislila sam da mi se pričinjava, no onda se krenulo micati", priča za 24sata.hr.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Slijedećeg trenutka je ustala da vidi o čemu se radi kada je prepoznala da bi se moglo raditi o zmiji.

"Pozvala sam prijateljicu da osvijetli te smo zaista vidjele da je u pitanju zmija. No ne bilo kakva, ova je imala čak metar i pol",  tvrdi Kezerić.

Ipak, kaže, sreća je bila da se obje ne boje zmija niti ostalih gmizavaca te su u ovoj situaciji pristupile ‘hladne glave’.

"Odmah sam zvala sina i supruga da dođu pogledati i potvrditi mi ako sam dobro prepoznala da se radi o pitonu. Ta činjenica me malo smirila jer znam da nije otrovna. Da je kojim slučajem to bila čegrtuša, mislim da ne bi sve tako glatko prošlo", ispričala je Kezerić.

Zmiju su gledali sa sigurne udaljenosti, a gospođa Biljana njeno gmizanje opisuje kao prelijepo i sporo.

"Kretao se baš kraljevski, kako mu i doliči. A njegova svjetlucava koža samo je potvrdila zašto ga tako zovu. S druge strane, na njemu se vidi da je nečiji ljubimac, a ne divlja zmija", mišljenja je Kezerić.

Nedugo nakon identifikacije su nazvali 112 koji ih je spojio s Azilom Dumovec kojem je poslala slike pitona.

"Odmah su došli na teren, a mi smo pitona čitavo vrijeme pratili da ne pobjegne u susjedno dvorište. Taman je krenuo kod susjeda kroz ogradu u koju je zapeo te ga je to kratko usporilo, taman do dolaska hvatača", kaže Biljana.

Hvatanje pitona nije prošlo tako jednostavno.

"Vi u tom trenutku vidite zašto je piton predator i koju snagu mišića u sebi ima. Baš sam se iznenadila i nije mi tada bilo svejedno. Opirao se svojim snažnim mišićima i nije htio biti uhvaćen. Bila sam sretna što su odmah došli iz Dumovca, jer spavati, a da znaš da imaš metar i pol dugog pitona u dvorištu, nije baš sjajna opcija", ispričala je Kezerić. 

Piton se tako neko vrijeme opirao, no iskusan hvatač znao je kako joj pristupiti te ju uspješno skupiti i zbrinuti.

Nakon pregleda ustanovljeno je da je piton dobrog zdravlja te da se radi o nečijem odbjeglom kućnom ljubimcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije