Nesvakidašnji slučaj u zagrebačkoj bolnici: Uređaj za magnetsku rezonancu 'usisao' krevet

1
Radiosarajevo.ba
Nesvakidašnji slučaj u zagrebačkoj bolnici: Uređaj za magnetsku rezonancu 'usisao' krevet
Foto: 24sata.hr / MR uređaj

U zagrebačkoj bolnici Merkur dogodilo se nešto nesvakidašnje. Njihov MR uređaj je doslovno "usisao" metalni krevet koji mu se, zbog ljudske pogreške, našao preblizu, piše 24sata.hr.

Krevet se našao u tom jakom magnetskom polju i zalijepio za uređaj. Pacijenata na krevetu niti u MR uređaju, srećom, nije bilo, niko nije povrijeđen.

Bolnički radnici sami nisu mogli krevet odvojiti od uređaja, čekala se za to specijalna tehnička ekipa, koja je upravo u postupku razdvajanja čudnovatog ljubavnog para. MR bi trebao opet proraditi u subotu, a u tom nesvakidašnjem 'ljubavnom klinču' zadobio je samo manja oštećenja.

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Schmidt pred večerašnje obraćanje u UN-u: "Moram reći da ne vidim da imamo vojni sukob"

Navodi se kako su MR uređaji konstantno upaljeni, ne gasi ih se, a kako se oko njih stvara jako magnetsko polje, krevet se u sekundi zbog ljudske pogreške našao preblizu, i MR uređaj ga je  "usisao". 

Kako stoji i u pristiglom službenom odgovoru rukovodstva bolnice,"potvrđuju da je došlo do prekida u radu uređaja za magnetsku rezonancu zbog neadekvatnog postupanja radnika kod pristupa samom uređaju, zbog kojeg je uređaj trenutno izvan funkcije. Trenutno se utvrđuju sve bitne okolnosti samog događaja i razina oštećenja uređaja".

Stradaloj djevojci iz Zadra bedrena kost ležala na cesti. A onda joj je genijalni doktor spasio nogu

Stradaloj djevojci iz Zadra bedrena kost ležala na cesti. A onda joj je genijalni doktor spasio nogu

"Prva neslužbena obavijest od servisera uređaja ukazuje da šteta ne bi trebala biti značajna, međutim, konkretnije informacije ćemo vam moći dostaviti tek po konačnom utvrđenju svih tehničkih detalja. Ukoliko prve procjene budu tačne, očekujemo da će uređaj biti popravljen u kraćem vremenskom roku te ubrzo pušten u pogon. Naglašavamo kako niko od pacijenata niti osoblja ustanove nije povrijeđen, a ustanova raspolaže još jednim MR uređajem na koji će pacijenti biti preusmjereni, stoji u odgovoru bolnice.

"Nikad nam se prije to nije dogodilo, ljudska je pogreška u pitanju. Iako zaposlenici jako dobro znaju sva pravila, eto, dogodilo se u sekundi, krevet se našao preblizu uređaja, kazali su za 24sata.hr iz KB-u Merkur.

To nije, dodaju, "ništa senzacionalno" niti priča za novine, događa se i u drugim bolnicama. Njima je prvi put. No ipak, kako ne zabilježiti ovu magnetsku privlačnost između aparata i kreveta u kojima, srećom, nikoga nije bilo...

Na Merkuru je bila i policija koja utvrđuje okolnosti.

Pacijentu s metastatskim rakom zakazan pregled za april 2023. godine

Pacijentu s metastatskim rakom zakazan pregled za april 2023. godine

"Znamo za događaj i utvrđujemo okolnosti, ali će pravo utvrđivanje svih okolnosti biti moguće tek kad se stvore preduvjeti za to, kaže za 24sata.hr Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Potvrđuje da niko nije stradao.

Magnetska rezonanca nema štetnih zračenja pa u tom smislu ne može štetiti pacijentu, ali može doći do nesreće ukoliko nisu ispunjeni svi sigurnosni uvjeti. Magnetno polje uređaja privlači metal pa pacijent prije pregleda mora sa sebe ukloniti nakit, sat, različite kopče ili ukosnice, "piercing" i slično, dok metalni predmeti u tijelu u nekim slučajevima mogu biti i kontraindikacija za MR pregled, tako da ga nije moguće obaviti. Kod ovog je pregleda nužan nadzor pacijenata i ulazak u prostoriju tek nakon detaljne sigurosne provjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije